Astrids
Astrids

Rodeo intervjuar norska popstjärnan Astrid S

20-åriga norskan Astrid Semplass har slagit igenom globalt med sina hitlåtar "Hurts so good", "Running out" och "Paper thin". Hon har över 400 miljoner streams på Spotify och har vunnit både en norsk grammis och MTV EMA för bästa norska artist. Idag (10/3) släpper hon singeln "Breathe". Rodeo träffade Astrid och pratade om nya singeln, hur livet har förändrats sen hon blev känd och vad hon tycker om Zara Larsson.

Kan du berätta lite om din nya singel ”Breathe” – hur skulle du beskriva låten?

Det är en feel good låt som är skriven med två svenska killar som heter Oscar Holter och Richard Göransson – och även Asia Whitacre som bland annat skrivit ”Starving” med Hailee Steinfeld. Låten handlar om att vara sådär kär att man inte har kontroll över sig själv och glömmer att andas – när man hittar en person som tar andan ifrån en.

Jag har hört i tidigare intervjuer att du gärna vill bli stor i just Sverige, vad betyder Sverige för dig?

Sverige betyder faktiskt väldigt mycket för mig. När jag var liten så växte jag upp med att se på Pippi Långstrump och Emil och när vi lekte lekar på dagis så skulle jag alltid vara ”den svenska systern”, haha. Sen har jag varit mycket i Sverige på familjeresor. På något sätt så ser jag Sverige som huvudstaden i Skandinavien. Alla norrmän har något visst för Sverige.

Du sägs ofta vara Norges motsvarighet till Zara Larsson. Kan du hålla med om det?

Det är en extrem komplimang! Jag har ju en väldigt lång väg att gå för att kunna mäta mig med henne om jag får säga det själv.

Har du träffat Zara?

Ja, vi har träffats ett par gånger och hälsat och sen följer jag henne såklart på sociala medier. Hon är ju yngre än mig men likväl en person jag ser upp till för det. Jag tycker det är väldigt fint att se att hon som artist står upp för sina åsikter och är en bra förebild för tjejer. Det är härligt att se att hon törs. Jag hoppas att jag en dag vågar vara lika modig som hon!

Hur skulle du säga att livet har förändrats sedan du blev känd artist?

Allting har fallit sig väldigt naturligt på något sätt. Men det är samtidigt rätt sjukt hur jag ena stunden är en ”vanlig tjej” och lagar min egen middag, bor i ett kollektiv och tvättar mina kläder – och sen helt plötsligt är iväg på turné och får göra fantastiska saker. Det är en så konstig kontrast.

Jag minns till exempel när jag och Julie Bergan, som jag bor med, var nominerade till norska grammis och vi var på presskonferens och det var pompa och ståt. Några timmar senare var vi hemma igen och hängde upp handdukar och lagade fiskpinnar. Kontraster som sagt!

Vilka artister har du som inspirationskällor?

Vad svårt, jag har verkligen inte en viss artist eller musik jag lyssnar på utan följer streamingflödet. Men under min uppväxt har jag lyssnat väldigt mycket på bandet Keane, det var mitt första album som jag köpte. Men sen har jag även lyssnat på Aqua, Britney och Maroon 5 som alla andra såklart.

Om du fick nämna ett album som du anser är det bästa genom tiderna vilket skulle du säga?

Det får bli Keane – Hopes and Fears. Det var liksom mitt första album. Jag kunde inte förstå vad de sjöng för jag var bara sju år men ändå kunde jag relatera till det på något sätt.

Av alla artister och producenter du har arbetat med hittills vem skulle du säga har varit häftigast att arbeta med?

Jag måste nog säga Oscar Holter. Vi har så roligt ihop och det klickar väldigt bra. När man har studiosessions, speciellt i LA, så kan man bli väldigt trött för att det är så mycket nytt – men Oscar har det gått så himla bra!

Vem är din absoluta drömartist att göra ett samarbete med i framtiden?

Åh det är så många. Men Ed Sheeran hade varit kul och The Weeknd. Sen något girl collab, kanske med Zara, Haliee Steinfield eller Dua Lipa.

Vilken låt ligger dig närmst om hjärtat?

Hyde. Det var min andra singel. Den skrev jag faktiskt i ett hotellrum på Tulegatan 8. Den är väldigt personlig och var verkligen terapi för mig att skriva.

När jag intervjuade Gabrielle Leithaug frågade jag henne vem av karaktärerna i SKAM hon skulle vara. Vem skulle du säga att du är?

Noora. För hon gör det motsatta mot vad folk säger och har sin egen åsikt. Jag var lite lik henne i skolan och kände ”killar ueeh” och ville inte ha någon pojkvän och så vidare.

När får vi ta del av ditt första album?

Jag vet inte riktigt! Det tar sååå lång tid att skriva bra musik. Men kanske till hösten eller kanske nästa vår. Jag hoppas att jag kan ge ut ett snart!

Idag är det internationella kvinnodagen – har du något du vill hälsa alla tjejer där ute?

Det jag har lärt mig av att vara ung kvinna och artist i samband med den feministiska våg som sköljt det senaste så är det att det är så sinnessjukt viktigt att vi tjejer backar varandra. Att vi står samman och har förståelse för varandras kulturer, religioner och olika synsätt.

Powered by Labrador CMS