Puff_khalid
Puff_khalid

Rodeo i exklusiv intervju med R&B-sångaren Khalid

Det här är en återpublicering av artikeln som skrevs 3 mars 2017.

En av världens mest lovande artister just nu är 20-årige Khalid från El Paso, Texas. Han har redan toppat listorna med sin låt Location som har över 47 miljoner streams på Spotify och nu äntligen släpper han sitt debutalbum "American Teen". Rodeo tog ett snack med stjärnan.

"So wake me up in the spring
While I’m high off my American dream
We don’t always say what we mean
That’s the lie of an American teen"

– ur låten American Teen

Hey Kahlid, grattis till din lyckade turné och ditt första album! Hur känns det?

Tack så mycket! Det känns helt galet att allting är klart nu. Detta har varit en sådan snabbt växande erfarenhet för mig och det har varit så sjukt mycket roligt. Jag är så fäst vid alla erfarenheter jag har fått uppleva och lyckligtvis kommer albumet ut nu och det känns helt surrealistiskt. Att turnén är över känns bitterljuvt, äntligen får jag mig en god natts sömn…

Hur ska du fira idag när albumet äntligen är ute?

Jag kommer ta på mig mina hörlurar, sätta på albumet och lyssna på det på repeat i några timmar! Sen ska såklart försöka conecta med mina fans och försöka få en insikt i vad de tycker om albumet. Gud, jag kan inte vänta!

Vad kan vi förvänta oss av ditt album?

Albumet är framförallt fullt av sårbarhet och jag har försökt framhäva min egen livsstil som en amerikansk tonåring. Men samtidigt sträcker det sig långt utöver att vara en amerikan. Det sträcker sig över alla gränser när det rör ungdomen och kärlek. Det spelar ingen roll om du är afrikan, tysk, svensk eller kanadensare. Jag känner att den gemensamma nämnare som vi alla har är kärlek. Kärleken är dominerande i våra liv – och det sjunger jag om igenom hela albumet.

Vad vill du förmedla för känsla?

Jag berättar olika historier ifrån mitt eget och mina vänners synpunkter och erfarenheter. Vissa låtar är sorgsna men i slutet finns en ljus ”lösning” och det känns upplyftande och lyckligt. Det här albumet är så känslofyllt för mig och det är nästan som att jag avslöjar hela min personliga historia för alla. Men det enda jag känner är ”read it and let me know what you think about it!”.

Har du en favoritlåt från albumet?

Det har jag. Det är den sista – Angels. Jag vill inte avslöja för mycket nu men för mig är den extra speciell. Det var den låt som tog längst tid att skriva. Ämnet jag sjunger om ligger mig så otroligt nära om hjärtat. Jag lyssnar på den hela tiden och den ger mig sinnesro.

Vad inspirerade dig när du skapade det här albumet?

Min ungdom. Att vara så ung och träffa så mycket olika människor och berätta min syn på kärlek. Det är vad jag vill ge tillbaka till mina fans som gett mig så mycket kärlek. Jag vill vara superärlig. En annan stor inspiration till albumet är min mamma. Jag släpper det för henne.

Varför heter albumet just American Teen?

Genom att kalla det för American Teen kände jag att tog ett första steg mot självacceptans. Jag sa till mig själv ”vet du vad – du är amerikan, du är tonåring, du är ett militärbarn, du har rest runt världen, du har mycket att berätta” och det här är alltså min bild av livet som en American Teen.

Nämn ett album som du anser är det bästa genom tiderna?

Chanel Orange – Frank Ocean. Det albumet förändrade hela mitt tankesätt. Som en väldigt ung tonåring hade jag aldrig tidigare hört något så rent och ärligt. Jag minns att jag spelade albumet fram och tillbaka, fram och tillbaka. Allting Frank Ocean rör vid blir guld. Han var faktiskt en av mina största inspirationskällor när jag började med musik. Han fick mig att känna mig bekväm i mitt skinn.

Andra artister som inspirerat mig genom tiderna är James Blake, High Highs, Active Child, Brandy, Aaliyah, Billie Holiday, India Arie, Musiq Soulchild och Fleetwood Mac.

Du är 19 år nu. Vart i karriären befinner du dig om tio år?

Om tio år har jag flera Grammys i min garderob! Sen hoppas jag även att jag har startat någon slags musikstiftelse, helst i El Paso, Texas där jag kommer ifrån. Jag vill kunna ge människor möjligheten att uttrycka sig själva och känna sig självsäkra genom musiken. Jag hoppas att jag om tio år även har möjligheten att ge mycket till välgörenhet.

Till den stora frågan – när kommer du till Sverige!?

Åh, när som helst ni vill att jag kommer. Jag har faktiskt aldrig varit i Sverige och är så nyfiken på vad det är för ett ställe!

Lyssna på albumet här

Rodeos favoriter just nu: American Teen, Location, Shot Down, Cold Blooded, Winter, 8TEEN, Another Sad Love Song & Therapy

Text: Agnes Sundblad Elverfors

Foto: Sony Music

Powered by Labrador CMS