Arvida_byström

Arvida Byström aktuell med utställning på Fotografiska

När Arvida Byström tar över Fotografiskas "Black Box" så blir den rosa och fylld av det fotografi och konstnärskap som gjort henne till Instagramstjärna. En klart lysande (ofta censurerad sådan) som ständigt riktar ljuset mot ställen det behövs. I denna "Pink Box" får gästerna möta verk där Arvida utforskar fotografi och dess ramar.

Jag gillar att integrera fotografi och inte bara lägga dem i ramar. Ramar är ett sätt att säga ’här börjar och slutar konsten’ medan jag gillar när konsten sipprar ut från ramarna och får röra sig över andra oväntade ytor. Telefonfoto får sällan utrymme i utställningssammanhang då konstvärlden är historiskt byggd för att vara exklusiv. Att nu något som mobilfoto får ses som konst går generellt emot den traditionen och ifrågasätter den”, säger Arvida Byström.

Utforskar och ifrågasätter könsnormer

Arvida Byström (f. 1991) är en konstnär född och bosatt i Stockholm. Hon började tidigt att fotografera och redan som tonåring även publicera sina bilder på olika digitala plattformar, det var där som grunden för hennes estetiska uttryck lades. I Arvida Byströms utställning på Fotografiska får vi ta del av hennes utforskande tankar kring femininitet, identitet och köns- normer via installation med hennes utlämnande och utmanande fotografier.

”Utställningen är även en kommentar på just detta att min feminina estetik alltid läses som allt den avhandlar är sex, vilket inte alls är sant. Sex är ett viktigt ämne men man gör den en otjänst att säga att min konst handlar till stor del om detta. Jag vill mer visa på att sättet som sex porträtteras har oftast väldigt lite att göra med sex på riktigt. Nåt jag vill lyfta fram i denna utställning. Därav titeln Inflated Fiction, uppblåsbar fiction.”

Med 240 000 följare på Instagram är Arvida i dag en internationellt erkänd konstnär med flera samarbeten med internationella magasin som Lula, Vice och Wonderland Magazine. Hon har även både fotograferat samt själv varit modell i kampanjer för bland annat Monki och Adidas.

2017 släpptes boken "Pics or It Didn’t Happen: Images Banned from Instagram", en bok med bilder som blivit censurerade på Instagram som hon gav ut tillsammans med konstnären Molly Soda.

Utställningen Inflated Fiction pågår fram till 3 februari 2019 på Fotografiska i Stockholm.

Powered by Labrador CMS