Modestudenter från Beckmans tävlar i Designers’ Nest under Copenhagen Fashion Week

Den 8e augusti går startskottet för årets visningar under Copenhagen Fashion Week. Sedan 2005 har den internationella designtävlingen Desingers' Nest varit en viktig del under modeveckan där lovande Skandinaviska designers och studenter får chans att visa upp sina arbeten för inflytelserika personer i branschen. I år är tre modestudenter från Beckmans med i den internationella tävlingen.

Studenterna som deltar i årets tävling är Johan Balaz, Malin Delin och Alecsander Rothschild. Samtliga tog examen från Modeprogrammet på Beckmans Designhögskola i juni och tävlar nu med sina respektive examenskollektioner från skolan.

Kollektionerna kommer att bedömas av en handplockad internationell och dansk jury och sker i konkurrens med studenter från andra nordiska designskolor.

Johan Balaz har i sin kollektion "Creating Space" jobbat med att skapa ett maktskifte i garderoben. Plaggen är anpassningsbara och formerna är inte definierade, de är raka och voluminösa och formas med hjälp av olika knytfunktioner.

– Med projektet vill jag ge makt till bäraren att själv kunna ta kontroll över plaggen. Kroppen ska få diktera agendan och plaggen i kollektionen ska vara en tillgång och inte en begränsning. Plaggen formar sig efter din kropp, du ska inte behöva forma din kropp efter din garderob, säger Johan.

Creating Space. Foto: Joanna Hüttner Lemoine
Creating Space. Foto: Joanna Hüttner Lemoine

Malin Delins kollektion "Enclothed Cognition" utforskar hur kläder vi har på oss även påverkar våra egna psykologiska processer.

– Jag har frågat mig själv vad jag genom färg, form, textur och silhuett kan tillföra som modedesigner i utvecklingen av modet och dess psykologiska påverkan på oss. Jag har skapat en kollektion som ger bäraren tolkningsföreträde att själv bestämma när, var och hur man vill klä sig i olika plagg. Jag har försökt att skapa en utopi eller en drömvärld där bäraren är fri från de kategoriseringar och begränsningar som klassiska plaggtyper producerar, säger Malin.

Enclothed Cognition. Foto: Joanna Hüttner Lemoine
Enclothed Cognition. Foto: Joanna Hüttner Lemoine

Alecsander Rothschild kollektion "Love Letter" utforskar maskulin och feminin identitet genom sensuella silhuetter med markerad midja och långa ben. Kollektionen belönades tidigare i somras med Swedish Fashion Councils stipendium.

Love Letter. Foto: Joanna Hüttner Lemoine
Love Letter. Foto: Joanna Hüttner Lemoine
Powered by Labrador CMS