Intervju med Patrick Demarchelier på invigningen av Lumière

Intervju med Patrick Demarchelier på invigningen av Lumière

Patrick Demarcheliers (f. 1943) arbete kännetecknas av en enkelhet och lätthet vilket har bidragit till hans stora framgång. I utställningen Lumière som nu gått upp på Fotografiska presenteras ett urval av Demarcheliers långa karriär. Här får vi se alltifrån tidlöst eleganta modefotografier för världens största modehus till ikoniska porträtt av vår tids största profiler. 

Under pressträffen med Patrick ställdes många frågor – med minst sagt intressanta och oväntade svar.

Vad var det som fångade dig just kring fotografering? 

– Jag fångades främst av mediet självt när jag var ung. Jag gillade arbetet med att processa filmen och printa!

Hur hamnade du sedan inom just modefotografering?   

– Det var faktiskt av en ren slump. Jag letade efter jobb i Paris, gick till olika butiker som kunde tänkas behöva min kunskap inom fotografering men alla sa nej. Till slut fick jag en tjänst på en modellagentur där jag skulle fota 10 tjejer i månaden för deras portfolio. På den vägen var det.

Vad är det du dras till som modefotograf?  

– Jag vill helst inte bli kallad för modefotograf utan bara för fotograf. Jag lockas till personligheter och karaktärer av alla dess former som nödvändigtvis inte behöver gå under kategorin ”mode”.

Finns det någon bild eller historia från denna utställning som betyder extra för dig? 

– En som betyder mycket för mig är bilden på min hund – Puffy. Det är det bästa porträttet eftersom han inte känner till kameran och det finns en speciell kärlek mellan honom och mig. Jag skulle säga att det är det ”perfekta porträttet”. 

Du planerar inte alltid i förväg dina fotograferingar, stämmer det? 

– Ja, många gånger har jag ingen aning om vad jag ska göra av fotograferingen utan går helt efter vad jag känner för dagen. Jag söker alltid efter spontanitet när jag fotograferar. 

Vad har du för syn på vad skönhet är? 

– Skönhet finns överallt. Skönhet är inte en specifik look eller design – det är natur, människor, djur – unga, gamla, smala och tjocka. 

Hur hittar du din inspiration än idag, efter 50 år i branschen? 

– Det finns alltid något nytt. Jag hittar alltid nya vinklar och metoder och ser aldrig tillbaka på det som varit. Jag brukar säga ”Den bästa bilden är den du tar imorgon”. 

Grace Coddington, Patrick Demarchelier, Per Broman & Jan Broman 

Lumière by Patrick Demarchelier pågår mellan 24 februari och 14 maj 

Bild: Fotografisk & IBL 

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar