Intervju med personerna bakom instagramkontot Osunda Konsumtionsvanor

Rebecka, Emma och Amanda driver idag instagramkontot med det lite udda namnet "Osunda konsumtionsvanor". Här tipsar de sina följare om skönhetsprodukter som både håller bra kvalitét och har överkomliga priser. Rodeo trillade in på kontot härom veckan och behövde såklart veta mer!

Kan ni berätta lite om hur och varför Instagramkontot kom till?

Det började med att vi hade supernördiga lekdejter där vi bara snackade skönhet, delade med oss av våra favoritprodukter och spanade in varandras senaste inköp. En kväll kom vi på att vi skulle kunna göra samma sak på Instagram och så startade vi kontot. Det låg egentligen ingen större eftertanke bakom valet av namn; vi tyckte mest att det kändes passande med tanke på hur våra konsumtionsvanor ser ut och hur de måste uppfattas av andra. Samtidigt hoppas vi ju att vi som erfarna skönhetskonsumenter faktiskt kan hjälpa andra att konsumera på ett mer medvetet sätt.

Vad har ni för relation till skönhet och smink?

Vi har alla tre bakgrund i subkulturer där det funnits utrymme att vara kreativ med sitt utseende och gå utanför ramarna, och det förhållningssättet har nog hängt med oss upp i vuxen ålder. Om du vill ha tvättbjörnssmink med ögonskugga halvvägs ner på kinderna en vanlig dag på kontoret så ha det. Det behöver inte tilltala alla. Det kanske till och med är skönt om det får vissa människor att hålla sig på behörigt avstånd. Vi delar också uppfattningen att skönhet inte alltid behöver vara så komplicerat. Det är förstås jätteinspirerande att följa superduktiga makeupartister och skönhetsbloggare som gör skithäftiga, avancerade sminkningar, men risken finns att man känner sig lite missmodig om man får för sig att försöka göra samma sak och inte riktigt besitter de färdigheter som krävs. Att sträva efter perfektion kan vara ångestskapande, oavsett om det gäller smink eller hudvård. Vi vill förmedla att skönhet ska vara roligt. Slösa inte tid, energi eller pengar på det om det om det inte ger dig någon glädje!

Hur gör ni för att hitta produkter till bra priser?

Vi tar del av produktrecensioner på bloggar och vloggar och så försöker vi jämföra priser mellan olika webbshoppar. Ofta har brittiska webbshoppar avsevärt lägre priser än svenska. Det går också ofta att hitta bra produkter på apotek.

Nämn 5 skönhetsprodukter ni inte hade kunnat leva utan

Nu låter vi kanske superförnumstiga, men vi brukar alltid försöka understryka att vi inte vill tala om skönhetsprodukter som något vi inte kan leva utan. Skönhet är något som ska ge dig guldkant på tillvaron, inte något du ska känna att du behöver för att inte må dåligt. Däremot finns det ju såklart produkter vi ogärna vill vara utan.

Amanda: Jag vill inte vara utan Clarins Instant concealer, en Beautyblender (det finns varianter i olika prisklasser, men jag gillar originalet bäst), Dipbrow pomade från Anastasia Beverly Hills, tonern Glow tonic från Pixi, som ger en skonsam med effektiv exfoliering för ansiktet, och så läppstift (kan omöjligt välja ett).

Emma: Just nu vill jag ogärna vara utan Perfection facial serum från Elizabeth Arden Pro, solskydd, ett klassiskt rött läppstift, nagellack och parfym. Den här tiden på året använder jag gärna Un Jardin sur le Toit från Hèrmes.

Rebecka: De produkter jag helst inte står utan är Proffs hårspray, ett riktigt brandbilsrött läppstift, valfritt knalligt rouge, solskydd och parfymklassikern Shalimar från Guerlain.

Vilken är den hetaste skönhetstrenden i vår?

Vi har inte så stort trendfokus på vårt konto, så vi är nog fel personer att fråga, men det brukar väl vara ungefär samma varje vår. "Fräscht", "naturligt", lite bronzer på kinderna och kanske något korallfärgat på läpparna.

Vilka andra skönhetsbloggare/profiler följer ni?

Massor! Lisa Eldridge och Sharon Farrell är två favoriter. Bland våra svenska bloggare gillar vi Killercolours, Whinar, Little Miss Consumer och Kattakvack. Och så älskar vi Kimberly Clark som gör "anti-hauls" på Youtube.

Vad har ni för förhoppningar med Osunda konsumtionsvanor – kommer ni kanske starta en blogg/hemsida så småningom?

Vi är rätt nöjda med att bara finnas på Instagram. Att skriva långa blogginlägg och ta proffsiga bilder tar jättemycket tid i anspråk. På Instagram är kravet på bildkvalitet lägre; där går det bra att posta mobilbilder och sedan lägga fokus på att skriva bra, informativa texter som går snabbt för våra följare att läsa. Vår ambition inför framtiden ligger snarast i att försöka bli bättre på att förmedla vikten av ett kritiskt förhållningssätt. Vi har alla fått lära oss att inte lita på allt som sägs i tv-reklamen, men det är svårare att detektera överdrivna påståenden när marknadsföringen sker genom sociala medier. Vi vill inte bara vara kompisen med kollen som kan tipsa om riktigt bra produkter, utan också den snälla men strikta storasystern, som kan berätta vad som är realistiskt att förvänta sig av en hudvårdsprodukt och påminna om att du sannolikt klarar dig bra utan stora contouringpaletter avsedda för makeupartister om du bara ska sminka dig själv.

Klicka HÄR för att komma till Osunda konsumtionsvanor

Powered by Labrador CMS