Pick_190611.00_03_46_12.Still016

Videoaktuella artisten Ängie: "Jag skiter fullständigt i skivbolagens strategier och kontakter"

Artisen Ängie, känd med låtar som “Housewife spliffin”, “Smoke weed eat pussy” och “Dope” släppte nyligen EP:n “Each other” tillsammans med producenten Harrison First. I fredags släppte dem även en musikvideo för låten “BAMBAM”. Rodeo träffade Ängie för en snabb intervju på en kyrkogård på Södermalm.

När vi går mot kyrkogården beskriver Ängie hur hon tycker kyrkogårdar är vackra, och det känns väldigt typiskt för Ängie att se det vackra i något de flesta tycker känns obehagligt. Samarbetet med Harrison First började med att han hörde av sig till Ängie på instagram, och när en annan artist Harrison First skulle arbeta med i studion med ställde in, åkte Ängie dit.

Redan första gången de träffades diskuterade dem liv och död, skapade låten BAMBAM och bestämde sig för att göra en EP. Detta var för bara tre månader sen. EP:n är en helt ny sida av vad Ängie gjort tidigare och hon berättar att hon hittade inspiration till att skapa musik igen när hon slutade röka weed.

Jag slutade röka weed för ungefär fem månader sen, efter att ha rökt i princip varje dag sen jag var femton. Så jag har levt i en bubbla och trodde att det jag gjort tidigare var min maximala begåvning. Nu när jag slutat har jag gjort 12 låtar på tre månader som jag älskar mer än något jag gjort tidigare.

"Jag romantiserade rökandet"

Ängie berättar för oss om hur hennes psykiska mående blev sämre efter att hennes agent samt bästa vän gick bort för två år sedan. Att röka på blev snarare något som gav henne mer ångest och det fick henne att hamna i mörka tankar.

Jag och min pojkvän pratade om det, och jag valde att sluta helt. Jag kunde ta ett bloss och få stark paranoia. Det var som att jag romantiserade rökandet så mycket att jag tillslut fick nog.

Hon jobbar just nu stenhårt på sitt nya album, och har redan gjort sex låtar till. Albumet är planerat att släppas i september med tolv låtar med ett helt nytt sound, och visionen är att släppa en musikvideo till varje låt.

Ängie valde även att bryta sitt kontrakt med sitt tidigare skivbolag. Hon kände att hon behövde mer kreativ frihet och hennes adhd gjorde att hon inte ville vänta på någon annans godkännande för att släppa musik.

Jag skiter fullständigt i skivbolagens strategier och kontakter. Det går bra trots det och jag trivs med att göra saker själv. Sen om jag skulle skaffa ett skivbolag i framtiden skulle det inte vara i Sverige, för Sverige tycker inte ens om mig. Spotify, skivbolagen och bokningsbolagen tycker inte om mig för dem kan inte kategorisera mig.

Ängies musik har streamats flera miljoner gånger på Spotify och hennes musikvideos har över 19 miljoner streams. Trots detta känns det inte som om Sverige omfamnar hennes musik och det hon gör.

Jag vill inte låta som en narcissist men det känns konstigt för jag är en av få artister som det går bra för utanför Sverige. Jag kanske inte är Tove Lo eller Icona Pop, men det går bättre för mig internationellt än i Sverige. Trots det verkar ingen i Sverige vilja se det jag gör. Jag kan till och med träffa folk som frågar vad jag gör, och när jag berättar vilka låtar jag gjort blir folk chockade för dem trodde inte jag var svensk. Men jag var mer bitter förr, nu skiter jag i det och gör min grej ändå.

Ser sig som en konstnär

Om man jämför Ängies låtar märker man att hon aldrig håller sig till en typ av genre. Hennes röda tråd är hennes röst och oavsett hur annorlunda nästa låt kanske är, hör man direkt att det är hon. Ängie nämner även att hon har svårt att se sig själv som en artist, och att hon hellre ser sig själv som en konstnär. Hon jobbar med olika konstformer och är delaktig i alla kreativa aspekter kring sin musik. Hon är delaktig i skapandet av sina omslag, spelar in kortfilmer, skriver sin musik och regisserar sina egna musikvideos.

När Ängies debutalbum Suicidal Since 1995 släpptes blev det mycket kontrovers kring låtarnas mörka texter och albumets omslag, där Ängie har en snara runt halsen. Ängie har talat öppet om att hon under flera års tid levde med självmordstankar och har under åren begått flera självmordsförsök, därför var det viktigt för henne att belysa hur hon verkligen mådde. Det må vara väldigt skrämmande, men det är också verkligheten för många som lider av psykisk ohälsa. Ängie må kanske diskutera dessa frågor på ett kontroversiellt vis, men det är viktigt att allas erfarenheter får finnas.

Text: Ines Michaelsdotter

Powered by Labrador CMS