Rödamattan45

Grammis 2019: Alla vinnare och godbitar från röda mattan

Fotograf: André Garcia
Den 7 februari tillkännagavs årets Grammispristagare under Grammisgalan på Annexet i Stockholm. Grammis är Sveriges äldsta och viktigaste musikpris och delas ut i 22 kategorier med syftet att uppmärksamma och premiera artister, musiker och kreatörer och deras produktioner under det gångna året. Nytt för i år är att den tidigarekategorin Årets folkmusik/singer-songwriter har delats upp i de två kategorierna Årets folkmusik och Årets visa/singer-songwriter.

Grammis är Sveriges viktigaste pris för svensk musikproduktion som hyllar kreativiteten och bredden vi ser inom svensk musikindustri idag. Vi är oerhört stolta över att presentera årets pristagare vilka tillsammans representerar det bästa inom musiksverige just nu. Årets Grammisgala har varit en enorm fest med en spektakulär middag, värdiga vinnare och färgstarka uppträdanden. Det var en oförglömlig kväll där vi tillsammans visar på vilken otrolig genomslagskraft svensk musik har just nu. – Lisa Cronstedt, Övergripande projektledare och Kommunikationschef på Ifpi Sverige, som är arrangör av priset.

Årets albumSeinabo Sey – I’m a DreamÅrets alternativa popSarah Klang – Love in The Milky WayÅrets artistZ.E.Årets barnalbumGullan Bornemark – Mina egna favoriterÅrets dansbandBlender – Gambla litegrannÅrets elektro/dansNeneh Cherry – Broken PoliticsÅrets folkmusikPer Gudmundson & Bengan Janson – HjeltamôsÅrets hiphopJireel – 18Årets hårdrock/metalTribulation – Down BelowÅrets jazzAmanda Ginsburg – Jag har funderat på en sakÅrets klassiskaZilliacus, Raitinen, Forsberg – Amanda Maier: Volume 3Årets kompositörLudwig Göransson – Childish Gambino m.fl.Årets låtRobyn – Missing UÅrets musikvideoGustaf Holtenäs – Jenny Wilson – Rapin*Årets nykomlingImenella – Chagga, Moves RemixÅrets popRobyn – HoneyÅrets producentSimon Superti – Adel, Dani MÅrets rockHurula – Oss är alltÅrets textförfattareSeinabo Sey – I’m a DreamÅrets visa/singer-songwriterSlowgold – MörkareÅrets hederspris – Avicii – Juryns motivering lyder:Årets hederspristagare var ovanligt självklar att utse. Han gjorde en popresa som var mer än spektakulär, den omfamnade hela världen. Från starten i ett rum i Stockholm till att hyllas av president Barack Obama. Mängder av hitsinglar som kommer att vara med oss för alltid. Grammynomineringar. Regeringens exportpris. Samarbeten med namn som Madonna och David Guetta. Mer än elva miljarder streams bara på Spotify. Och då skrapar vi ändå bara på ytan. Hans låtar, loopar och ljud är eviga. Årets hederspristagare vid Grammis 19 är GIVETVIS Tim ”Avicii” Bergling. Årets specialpris – Jan Hansson – Juryns motivering lyder:Årets hederspristagare är hämtad ur alla de kreatörer som verkar lite i skymundan i musikbranschen, men betyder så enormt mycket för slutresultatet. Pristagaren inledde sin musikbana 1973, samma år som Grammis tog en lång paus, och kunde därför inte då belönas för sina arbeten med allt från ABBA till Cornelis. Men i dag kan vi många år senare belöna honom för detta LIKSOM för hans centrala bidrag till även nuets fixstjärnor, som Lykke Li eller Bo Kaspers. Inte minst vill vi hylla honom för hans oförtrutna vision att hålla Sveriges mest mytomspunna musikstudio, Atlantis på Karlbergsvägen i Stockholm, igång och ytterst levande 60 år efter att studion först öppnades och 35 år efter att han själv tog över den. För sina insatser som tekniker, kreatör och entreprenör är 2019 års hederspristagare vid Grammis: Jan Hansson.
Årets Hållbara Artist 2019: Annika Norlin – Juryns motivering lyder:
På sitt senaste album gjorde hon en musikalisk tolkning av sina känslor kring klimathotet och hennes starka engagemang för hållbarhetsfrågor märks både på och utanför scenen. Genom ständigt medvetna val inom områden som mat och resande och genom deltagande i initiativ som sätter planetens framtid i fokus är det ett som är Säkert!: Årets stipendiat Annika Norlin är en viktig röst att lyssna till.

Vinnarna av Grammis 19

Powered by Labrador CMS