Skandinaviskt möter muslimskt mode - intervju med klädmärket Jemmilas grundare Faduma Aden

Jemmila är ett Stockholmsbaserat klädmärke vars stil, design och arbete bygger på idén om att slå samman Skandinavisk estetik med Muslimskt mode. Märkets unika koncept har lett till flera nomineringar och pris vid modegalor och innovationstävlingar. Grundare och designer på företaget heter Faduma Aden och driver utöver klädmärket en intervjuserie på sin hemsida med fokus på att stärka kvinnor. Självklart blev vi otroligt nyfikna på Faduma och bad om att få veta mer!

Hej Faduma! Berätta lite om hur du kom du in på designerspåret och hur idén föddes kring ditt klädmärke Jemmila?

Jag har så långt jag kan minnas älskat att uttrycka mig kreativt och när det väl var dags att välja universitetsstudier kikade jag på designskolor i London men valde till slut en intressant men mer stabilare alternativ som jag tänkte att jag skulle kunna ha nytta av i framtiden. Jag tog Masters i Strategiskt IT Management och började jobba parallellt med min sista termin. Det var just då min passion för skapande kom tillbaka och en tydlig riktning föddes. Jag insåg att det inte fanns ett utbud för mig som muslimsk kvinna och andra karriärkvinnor som vill ha mer anpassat och genomtänkt design som mixar olika designstilar på ett fint sätt. Den skandinaviska estetiken blev inspirationen och utgångspunkten för min design.

Faduma Aden. Foto: Julia Jane Persson

Varför inriktade du dig på att göra skandinavisk tolkning av muslimskt mode?

Jag älskar skandinavisk design i all dess former! Det här fokuset på enkla linjer, kvalité och funktionalitet är något jag kände behövdes på den muslimska modeindustrin som internationellt också benämns som ’modest fashion industry’ eftersom det inkluderar många andra målgrupper. Med Jemmila vill jag skapa design med ett syfte och fokusera mer på likheter än skillnader. Mötet mellan kulturer och designstilar skapar ultimat något spännande. Det är genomtänkt design som välkomnar kvinnor från olika bakgrunder att anpassa på sitt sätt.

Jemmila @ Vancouver Fashion Week

Du har ett stort fokus på stärka kvinnor och en intervjuserie du kallar för Jemmila Leaders. Kan du berätta mer om det?

Jag ville redan från dag ett göra något som stärker och inspirerar kvinnor bortom enbart i designen. Jemmila Leaders är en intervjuserie som syftar till att synliggöra intressanta och inspirerande muslimska kvinnliga ledare i syfte att stärka andra kvinnor. Det är också ett återkommande tema i mina blogginlägg. Idén till ledarskapsserien uppstod efter att jag konstant mötte unga tjejer som saknade inspiration och förebilder. Jag ville hitta ett sätt att bryta stereotyper samtidigt som jag lyfter förebilder som dessa unga tjejer och andra kan identifiera sig med. Jag tycker representation är otroligt viktigt och vi behöver utöka vår bild över hur en stark och ledande kvinna kan se ut. Snart släpper vi vår tredje intervju och det är med Fadhillah Norzahari som är ingenjör mer specifikt Geospatial Specialist verksam i Australien. Dessa intervjuserier och blogginlägg har många nämnt att de uppskattar och det glädjer mig enormt varje gång jag får inspirera någon!

"Det händer en rad spännande saker globalt men tyvärr inte lokalt i Sverige."

Hur tycker du vi i Sverige förhåller oss till muslimskt mode till skillnad från andra länder? Vad kan bli bättre?

Sverige är generellt efter när det gäller att utforska möjligheterna som finns att rikta sig till denna målgrupp. Jag tycker England är framstående där inköpare på de stora varuhusen, modetidningar och andra aktörer förstått marknaden. Det sker spännande events och samarbeten. De är öppna till nya designers och att rikta sig till en bredare målgrupp. Jag ser också att en liknande utveckling har börjat ske i USA. Det händer en rad spännande saker globalt men tyvärr inte lokalt i Sverige. Detta gör att Sverige kommer halka efter i en spännande och snabbväxande global marknad.

"Min allra första upplevelse med modebranschen i Sverige var att jag fick bemöta extremt fördomsfulla kommentarer."

Plagg från Jemmila. Foto: Freddy Persson

Hur har du och din design mottagits från andra i branschen?

Det har varit en blandning, allt från att vinna innovationspris till att bemötas med fördomsfulla kommentarer. Min allra första upplevelse med modebranschen i Sverige var att jag fick bemöta extremt fördomsfulla kommentarer. Det var tufft men jag har nolltolerans mot detta så givetvis har jag arbetat med att bemöta detta direkt när jag upplevt det. Men till det positiva tillhör att jag nyligen deltagit i min allra första fashion week och det var i Vancouver, Kanada. Vogue China skrev positivt om min show och jag har även tidigare fått positiv respons från andra internationella modetidningar. I augusti förra året bjöds jag till att sitta i panel i ett stort ekonomiskt forum i Indonesien för att diskutera den globala modeindustrin. Jag var inbjuden som den enda från Sverige både som talare och som utställare. Det kändes givetvis fantastiskt att som ny i branschen få stort förtroende att sitta med andra experter och representera Sverige på en global scen.

Modern klassiker med twist. Klassisk Jemmila kavajklänning. Foto: Vancouver Fashion Week

Vilka designers/influencers ser du upp till och hämtar inspiration ifrån?

Jag hämtar inspiration från resor och även från vanliga människor på gatan. Jag är inte så särskilt intresserad av trender och föredrar alltid tidlösa design. När det kommer till mer kända personer gillar jag Amal Clooneys och Sheikha Mozahs eleganta och sofistikerad stil. Jag älskar också modebloggerskan Imanes (fashion with faith) unika och stilrena look. Hon inspirerar många internationellt att upptäcka skandinavisk minimalism.

Imane fashion with faith Monochrome klänning. Foto: Belsam Djehiche

Vilket plagg, hämtat från det muslimska modet, är din favorit?

När det är sommar föredrar jag tunna plagg som jag kan bara slänga på. Det är kimono-abaya inspirerade plagget som fyller den funktionen då. Jag älskar även vida byxor och de lämpar sig givetvis året om men är särskilt fantastiska nu under sommaren.

"Jag pushar för att engagera mig i existerande eller initiera projekt som syftar till att öka mångfald i branschen. Ingen aktör är för liten för att kunna påverka."

Vad har för förhoppningar om framtiden både personligen och när det gäller modeindustrin?

Jag älskar all form av design och jag tror mycket på samarbeten som ett fantastiskt sätt att arbete i den kreativa industrin vare sig det gäller mode eller annan form av produktdesign. Drömmen är att kunna ingå i ett spännande samarbete med existerande mode- eller design kedja.

Mina förhoppningar för industrin är att det blir mer hållbart och att allt fler aktörer kommer att arbeta för att öka mångfalden i vilka som syns och hörs. Det är något även jag pushar för genom att engagera mig i existerande eller initiera projekt som syftar till att öka mångfald i branschen. Ingen aktör är för liten för att kunna påverka.

Besök hemsidan och shoppa loss de otroligt stilrena plaggen HÄR

Powered by Labrador CMS