Modestory: Fast fashion - ett avslutat kapitel

Mode är en stor del av människors identitet. Det är kreativt, spännande och inspirerande. Samtidigt släpps det hela tiden nya kollektioner som pressar oss till att känna att vår garderob måste uppdateras varje månad. Men vi är också många som varje dag inspireras av tanken att konsumera mindre, men framförallt att konsumera smartare.

Second hand är mer inne än någonsin. Många märken ger idag kunderna möjlighet att lämna tillbaka gamla kläder, och att sälja sina kläder vidare är mycket populärt. Det är också intressant att second hand på väldigt få år gått från något människor nästan sett ner på, till något som är väldigt trendigt och här för att stanna – vi blir nu blir peppade av att se alla fynd! Second hand gör också möjligheten för alla att hitta något större, då det oftast är en av de få butiker där man faktiskt inte kollar på storlekslappen, utan istället testar man och ser hur det känns på.

Att gå runt i second hand butiker är som ett spännande äventyr där man alltid hittar något unikt. Det blir också en “good feeling” hos konsumenterna, inte bara att kläderna är återvunna eller second hand. Men också för att många second hand-butiker väljer att lägga vinsten på projekt som ger tillbaka till samhället.

"Second hand för mig är ovärderligt"

Vi på Rodeo ville undersöka detta mer, och skapade med Ines Michaelsdotter som Creative Director en plåtning endast med second hand och miljömedvetna kläder. Inför vår fotografering föll valet på att jobba med stylisten Tuva Rinaldo som ganska nyligen blivit etablerad inom mode, med mycket fokus på second hand/vintage.

När jag började med styling kände jag direkt ett krav på att allt var tvunget att vara dyrt och nytt. Det hjälpte inte ens om det var ett par vintage Versace skor jag hittat på en loppis. Det kändes då som jag kom längre ifrån min passion för mode. Second hand för mig var ovärderligt. Så att då komma in i branschen där det ovärderliga för mig inte hade något värde alls var en chock, säger Tuva Rinaldo.

Jennie Dahlén​ ​(tidigare Johansson)​ är verksamhetsledare för Remake (Stockholm stadsmissions egna klädmärke som vann pris på årets Elle-gala) och författare. Hon har tillsammans med Johanna Nilsson skrivitboken​ Slow fashion–din guide till smart och hållbart mode. Rodeo träffade henne i deras butik vid Mariatorget för att inspireras av hennes tankar och idéer. Hon har alltid haft ett intresse för mode, bland annat har hon pluggat design, jobbat med försäljning och inköp. I början var det dock inom "fast fashion", vilket tillslut fick henne att tänka om gällande modeindustrin.

Varje vecka var det utförsäljning på produktionsprover där vi kunder köpa plaggen för högst 50 kronor. Så man köpte mer än man behövde och tillslut var garderoben helt full av saker jag egentligen inte ville ha. Då började jag på ett personligt plan känna att det inte var okej eller hållbart. Jag började fundera på hur det kunde påverka när jag satt och ratade ett färgprov för jag tyckte det var fel nyans som dem redan tryckt upp 300 meter av i Indien. Tanken på att dem då måste slänga det tyget och hur dessa små beslut påverkar helhetsbilden, säger Jennie.

Kort efter detta startade Jennie och en vän event där man kunde byta kläder med varandra. Det började med att dem bjöd hem vänner för att byta kläder. Sen ledde det till större event där idéen fick en förstasida i en stor dagstidning och över 400 personer dök upp på eventet de anordnat i ett litet galleri för 50 personer.

Stora mänger kläder produceras till för låga priser

Vi diskuterar fast fashion och problematiken med modebranschen. Ett av de stora problemen är att det produceras för stora mängder kläder till för låga priset. Detta leder till att det utarmar naturresurser, och utnyttjar människor i redan utsatta situationer. Inom fast fashion används även orimliga mängder vatten, kemikalier och det blir en monokultur där man endast odlar bomull på stora ytor. Att det är något vi tillåter att ske är redan fel rent moraliskt, men kommer också inom snar framtid inte bli hållbart rent praktiskt.

Det är även ofta tredje part som sköter produktionen och där finns det väldigt små marginaler eller ekonomiska förutsättningar för att sköta tillverkningen rätt. Slow fashion blir därmed en motreaktion där man stannar upp och funderar över hur man kan konsumera smartare, och mindre. Att tänka smartare och vara mer aktiv inom slow fashion går också göra på olika vis. Vissa vill tänka minimalistiskt och äga basplagg man vet att man kommer bära, och äga länge. Det är främst ett av Jennies bästa tips – att endast köpa plagg man vet att man kommer använda och plagg men ser ett stort användningsområde för.

Jennies tre bästa tips för att få kläder att hålla längre:

Tvätta inte kläderna mer än nödvändigt. Det sliter på fibrerna. Galltvål (finns vegetabilisk) är ett bra tips mot fläckar.

Vädra/lufttorka kläderna istället för att torktumla.

Reparera kläder istället för att slänga dem.

För mer information om slow/fast fashion:

Modeslavar – Den globala jakten på billigare kläder, ​Moa Kärnstrand, Tobias Andersson Åkerblom

Slow fashion – Din guide till smart och hållbart mode, ​Jennie Johansson, Johanna Nilsson

Den lilla svarta – Modeindustrins mörka baksida, Gunilla Ander

The True Cost, Andrew Morgan

Slowing down fast fashion, ​Alex James

Butiker att besöka:

REMAKE / Stockholm stadsmission / Emmaus / Humana Second /Myrorna Second hand / Adisgladis / Filippa K Second hand / Siv & Åke / Arkivet Second Hand / Judits

Credits:

Creative director och skribent: Ines Michaelsdotter

Fotograf och retouch: Olivera Huerta Bratteng

Stylist: Tuva Rinaldo

Make up artist: Hanna Triin Luhamaa

Modell: Linnea Ö/Ase Models

Modell: Linnea Ö/Ase models i kläder/accessoarer från Emmaus, Myrorna och Stadsmissionen.
Modell: Linnea Ö/Ase models i kläder/accessoarer från Emmaus, Myrorna och Stadsmissionen.
Modell: Linnea Ö/Ase models i kläder/accessoarer från Emmaus, Myrorna och Stadsmissionen.
Powered by Labrador CMS