Intervju med artisten Joy M’Batha om samarbetet med Myrorna

Rodeos favorit Joy M’Batha är inte bara en idol när det kommer till musik och performance. Hennes minst sagt säregna och tuffa klädstil är ett resultat av många års passion för second hand. Nu sätter Joy i samarbete med Myrorna givandet i fokus genom att uppmuntra till så kallade rehauls. Läs vad Joy har att säga om saken!

Haul = en haul går kort och gott ut på att personer filmar sig själva när de pratar om sina senaste köp och visar upp en strid ström av produkter.

Rehaul = istället för att visa upp vad man har köpt, visar man upp saker man redan har. Myrorna vill få fler att förstå att återanvändning är ett av de enklaste och effektivaste sätten för oss konsumenter att faktiskt vara med och rädda världen.

Hej Joy!

– Tja!

Din stil är verkligen fet. Hur shoppar du?

– Jag handlar i princip bara second hand, jag vet typ inte hur man gör när man handlar nytt. Alltså, jag skulle nog säga att minst 70% av allt jag äger är vintage. Det är det enda jag bär.

Hur kommer det sig?

– Jag har alltid haft en egen stil, liksom. Letar alltid efter unika grejer. Då är det mycket lättare att handla second hand än nytt. Alltså, förutom att det är prisvärt och så… så är det ju fett mycket roligare och lättare om man vill ha en unik stil. Kolla på mig. Jag är kurvig och lång. Det är inte så lätt att hitta sjyssta kläder som passar min kropp, men på second hand hittar jag alltid!

Du säljer in det bra… Men varför tror du fler väljer att köpa nytt då?

–Jag fattar inte att folk köper nya saker! Vintage är så fett. Men jag känner ju folk som tycker att det är äckligt med second hand. Helt sjukt, tycker jag. Kläderna är ju faktiskt utvalda. Hallå, tvättar du inte dina kläder liksom? Vad är det som är äckligt? Fattar inte.

Det är ju inte äckligt!

– Nej! Det är asfett ju! Att man kan köpa sjuka kläder som är unika samtidigt som man är snällare mot planeten.

Om man läser intervjun med dig, och känner att man bara måste börja handla mer vintage… vilket är ditt bästa råd?

– Mitt råd till alla som vill försöka handla mer second hand är … nä, jag vet inte. Seriöst, gör det bara. När du väl börjat går det inte att sluta. Jag har typ inte köpt något nytt på sex år. Det kräver lite mer att handla second hand. Så mitt bästa tips är nog att inte ge upp. Leta igenom galgarna. Prova! Du kanske testar tjugo plagg som är sådär, men det tjugoförsta är helt perfekt!

Nu samarbetar du med Myrorna i deras kampanj kring rehaul för att få fler att skänka kläder istället för att kasta. Lever du som du lär?

– Jag slänger inte kläder! Jag ger bort. Ibland till välgörenhet, men ännu oftare till kompisar.

Vilket är ditt bästa second hand-fynd?

– Mitt bästa fynd… Svårt. Senaste tiden har jag hittat sjukt feta jumpsuits! Och jag älskar pälsar. Jag äger typ 25 stycken. Alla är vintage!

Ett second hand-plagg du minns lite extra mycket?

– Jag hade en second hand päls på mig samma år som jag var naken på P3 Guld… 2015. Den pälsen minns jag, haha.

Hur kommer det sig att du vill samarbeta med Myrorna?

– Myrorna känns liksom original. Andra snackar vintage och gör en grej av det. Myrorna bara är. Jag handlar ofta på Myrorna!

Vi har dessutom hört att du skänker massa grejer till Myrorna, som de kan sälja i sin tur. Vad tänker du om välgörenhet?

– Så klart är välgörenhet är viktigt för mig! Det borde det vara för alla… Det handlar heller inte om hur mycket du donerar eller skänker utan om och hur mycket det är för dig! En krona kan va allt för någon och 1000 kronor ingenting för en annan. Man ger det man kan.

Joy tipsar: 3 tips för att bli ett second hand-proffs
1. Prova alltid plaggen i butik. Det är jobbigt, men det är värt det i slutändan.
2. Försök lista ut var personalen hängt de roliga prylarna. Oftast syns det rätt tydligt.
3. Var systematisk. Leta igenom allt. Du kanske hittar tjugo plagg som är sådär, men det tjugoförsta är helt perfekt!

Foto: Malin Ingrid Johansson

Powered by Labrador CMS