Skönhetsjättarna hoppas på pokémon-magi

Tekniken bakom Pokémon Go håller på att revolutionera hela skönhetsindustrin.

Pokemon Go fick en stor del av Sveriges befolkning att springa runt och leta efter låtsasmonster. För många var det deras första riktiga möte med det som kallas augmented reality, en slags mix mellan fantasi och verklighet.

Idag är augmented reality, AR, hetare än någonsin och den som söker bevis behöver bara lyssna på Apples VD Tim Cook. Han spår att AR inom några år kommer vara en naturlig del av vår vardag och likställer det med smart-telefonens genomslag.

– Det är lika stort. Det kommer bli gigantiskt, sade han i en intervju med The Independent nyligen.

Samtidigt undrar nog de flesta av oss fortfarande – vad vi ska ha tekniken till?

Mode- och skönhetsbranschen har redan fattat.

2014 lanserade skönhetsföretaget L’Oréal appen Makeup Genius, resultatet av sju års utveckling, som kunde applicera smink på användarens ansikte i realtid och med ens blev hela grejen att prova en ny mascara eller läppstift mindre av en chansning.

När magasinet Vanity Fair testade appen i juni samma år liknade den inget annat de provat.

"Är det här framtiden för skönhetsbranschen? Det är omöjligt att svara nej", skrev Vanity Fairs reporter.

Appen har sedan lanseringen laddats ner cirka 20 miljoner gånger.

Rimmel följde upp med appen Get The Look som lät användare kopiera en kändis look och se hur den såg ut på sig själv i realtid.

2014 kom även Youcam Make Up från Perfect Corp. Appen blev snabbt den mest populära sminkappen med närmare 200 miljoner nedladdningar efter bara två år. Räknar vi med deras andra nischappar blir siffrorna svindlande.

En anledning till att Youcam Makeup blivit så populär kan tillskrivas den sociala funktionen som gör att användare kan dela, eller ”pinna”, sina bästa looks i ett flöde liknande Pinterest.

Covergirl lanserade förra året konkurrenten BeautyU, en liknande app som analyserar din hudton och hjälper till att välja rätt. Om det bara är den funktionen du är ute efter så finns appen MatchCo.

Allt detta syftar så klart till att slå ner köpbarriären.

Enligt AR-företaget ModiFace, ytterligare en spelare på AR-marknaden för skönhetsappar, har deras virtuella sminkspeglar ökat försäljningen i butiker med 31 procent. Kunder blir helt enkelt tryggare i att de kommer att gilla produkten.

Makeup-appar med AR har blivit en lönsam bransch och skönhetsjättar som Elizabeth Arden, Estée Lauder, L’Oréal, Laura Geller och Ardell är bara några av företagen som hoppat på tåget.

Skönhetsbranschen är inte den enda som ser stor potential i AR. På senare år har det kommit flera inredningsappar som gör att du kan se hur ditt hem skulle se ut med en stor röd soffa eller en designlampa i hörnet. Det är inte bara verklighetstroget, du kan till och med gå runt möblerna och se dem från en annan vinkel.

Pair, Ikea och Cimagine är tre appar som låter dig möblera om i hemmet i en virtuell värld.

Modebranschen har också sett potentialen men har hittills haft svårt att få till en verklighetstrogen upplevelse. De är betydligt svårare att få ett plagg att sitta som det ska, än att lägga på läppstift.

Vissa appar, som Zeekit och Wedding Dress Studio, har löst detta genom att låta användaren ladda upp en stillbild, men vi kan väl gissa att nästa steg bara ligger några år bort.

Att skaffa en tatuering är ett stort beslut och det kan vara svårt att få en uppfattning om motiv, storlek och placering. I appen Inkhunter kan du ladda upp egna motiv eller välja från en stor användardatabas och se hur de ser ut på valfri del av kroppen.

Tim Cook förstår att det kommer ta fem till tio år innan AR är en naturlig del av vår vardag. Men för skönhetsbranschen är framtiden redan här.

Powered by Labrador CMS