Obstacle Course Running/OCR-träning – med naturen som redskap

Obstacle Course Running/OCR-träning – med naturen som redskap

Kan du enkelt beskriva vad OCR-träning är för något.  

OCR står för Obstacle Course Running/racing och är hinderbane-lopp som antingen genomförs på tid i elitklassen eller för skojs skull i så kallade fun runs. Båda klasserna tävlar på samma bana med skillnaden att elitklassen måste klara alla hinder för att bli godkända. OCR-träning simulerar den påfrestning som kroppen och psyket får på ett OCR-lopp genom övningar som utmanar hela kroppen och knoppen.

Hur går ett pass till?

Passen bedrivs på tid då det innebär att alla kan vara med på lika villkor oavsett tidigare erfarenhet av träning. Efter en stunds uppvärmning kör vi olika stationer med övningar i intervallform. Intervallerna ser olika ut och varierar från 20sekunder till 15minuter. En station kan till exempel vara 20 meter kryp, 5-10 kast med tung boll följt av grodhopp tillbaka till start och sedan börja om direkt. Så många varv en hinner på till exempel 3 minuter.

 

Hur kommer det sig att du fastnade för denna typen av träning?

OCR-träning utmanar hela kroppen och bygger styrka, smidighet, kondition och starkt psyke. Alla saker som jag kände att det är viktigt och skönt att förbättra. Träningen bedrivs utomhus året runt vilket även det har sin charm.

 

Varför har OCR-träning blivit så populärt på senare tid tror du?

Det är (på mina pass) stenhård träning i en mjuk miljö. Folk får uppmuntran samtidigt som de kämpar mot sig själva och ibland även mot naturen. Jobbar du inomhus hela dagarna så kan det vara kul omväxling för huvudet och kroppen att få komma ut i naturen och helt enkelt ge järnet en stund.

 

Vad är den största skillnaden mellan att träna på OCR-gym och ett vanligt inomhusgym?

Vi fokuserar inget på utseende och jämför ingen med någon annan än sitt forna jag. Träning med oss handlar om att besegra sig själv och att göra om svagheter till styrkor. Är du till exempel höjdrädd så använd det till din fördel, det innebär att du kommer att ha grym balans på höga höjder. Vi visar dig hur, du bestämmer när det är dags att bli instruerad. De flesta personer lever med rädslor som de egentligen inte alls vill ha som en del av sitt liv. Vi fokuserar mer på att eliminera dessa rädslor än på att vara snygg på stranden.

Har denna typ av träning några särskilda hälsoeffekter?

Starkare psyke, bättre kondition ett gladare liv och känslan av att vara en superhjälte ingår.

 

Vad är viktigt att tänka på när det gäller kläder och träning utomhus?

Klä dig inte för varmt. Du blir varm under passet. Ha gärna med överdragskläder du kan ha på dig före och efter passet. I början kan det vara obekvämt att bli lerig om händerna så handskar kan vara skönt. Är det kallt ute så använd merinoull närmast kroppen. Det värmer när det är blött och luktar inte svett. Bonus.

 

Har du något långsiktigt mål med träningen?

Att fortsätta vara glad och att kunna tävla på elitnivå i OCR i några år till.

Kan alla hålla på med OCR-träning?

Alla kan hålla på med träningsformen då den går att anpassa efter individens förutsättningar.

Vad tror du om framtiden för denna typ av träning?

Så länge vår vardag fortsatt är trygg och bekväm så tror jag att folk kommer ha ett behov av att lämna sin comfort zone lite då och då. OCR är världens just nu snabbast växande sport. Dessutom, för de som är ute efter en fräck profilbild så finns det nog ingen bättre syssla, haha!

Foto: Viktor Byhr & IBL 

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar