Hanna Sjöström om ekologisk skönhet och skönhetsprodukter

Hanna Sjöström om ekologisk skönhet och skönhetsprodukter

Du har använt dig av naturlig skönhet sedan 2009, hur kom du in på det spåret?

Jag var featurechef på Metro på den tiden och vi bestämde då att hållbarhet och miljö var frågor som skulle bli allt viktigare för våra urbana läsare, så skrev om det regelbundet. Jag som alltid har varit lite mer skönhetsintresserad än ”normalt” blev nyfiken på den ekologiska skönhetsvärlden och besökte en eko frisör. Efter det mötet började fundera på innehållet i konventionella produkter, som vi dels smörjer in oss med och dels spolar ut i våra vatten. Jag läste på och bestämde mig för att göra en grön detox i badrummet. 

Hur har din kropp påverkats, inifrån och ut, av detta val?

Huden har jag blivit så mycket bättre, friskare och starkare och med mer glow. Och håret har blivit betydligt lättare och mindre frissigt och känsligt. I takt med att jag bytte ut mina skönhetsprodukter till hållbara alternativ började jag också intressera mig för det jag gjorde på insidan. Jag äter i dag inte gluten eller socker och tar dagligen kosttillskott för att stärka huden ytterligare inifrån. Fördelen med det är att övriga hälsan förbättrades direkt också – ingen mer uppblåst och smärtande mage, inga mer påsar under ögonen eller plitor på överarmarna. Hurra! 

Hur lång tid tar det innan man märker någon skillnad?

För en del som går över till ekologisk hudvård märks det nästen ingen skillnad alls. De fattar dock ett medvetet val som känns bättre i magen och är så klart bättre för vår miljö. Många av de syntetiska kemikalier som ingår i syntetisk hudvård är petroluembaserade, vilket inte är en hållbar väg framåt. Andra upplever efter bara några veckor att huden får mer glow – (hemligheten är oftast vegetabiliska ansiktsoljor!). 

Vad är naturlig skönhet för dig?

Jag avundas alla som kan gå runt helt utan smink och utan att fixa håret och bara gå runt och stråla – det som vi ofta kallar effortless beauty. Om jag får en bra ansiktsolja, får fylla i mina ögonbryn och ta ett yoga pass, då känner jag mig som snyggast efter det – post-yoga-glow är oslagbart. Annars är ett leende och positiva vibbar ganska oslagbart. 

Vilka är de största miljöbovarna i badrumsskåpet?

Triclosan som turligt nog rensats bort från de vanligaste produkterna som tvål och tandkräm, det är ett miljögift som kan inte brytas ned i naturen. Mikroplaster som finns i peelingar, duschkrämer, makeup och i tandkräm bland mycket annat är också svåra att fånga upp i våra reningsverk och en del av dem åker ut i våra vatten. Många kemiska solskydd innehåller också hormonstörande ämnen som inte heller bryts ned eller fångas upp i vattenreningsverken. Och badar man i havet och i sjöar så hamnar ju dessa kemikalier tyvärr i den marina miljön. Jag brukar också varna för hemmahårfärgningar, eftersom de ofta innehåller många olika kemikalier som är allergiframkallande. 
 
Finns det något i hudvårdsprodukter som du undviker till varje pris och som du även rekommenderar andra att undvika?

– Inga produkter men väl ingredienser som de hormonstörande ämnena Ethylhexyl methoxycinnamate,  4-methylbenzylidenecamphor (4-MBC), Benzophenone-3 och Octylmethoxycinnamate som misstänks vara hormonstörande. Dessa är vanliga i solskydd framför allt och varken bra för hälsan eller miljön. Sen undviker jag syntetisk parfym, paraffin eller mineralolja för den är icke hållbar och utan några näringsämnen och det syntetiska konserveringsämnet MI (methylisothiazolinon) som är väldigt allergiframkallande – bildgoogla får i se… 
 
Snart är det dags igen att smörja in huden med solskydd, finns det något man bör tänka på just när det kommer till naturliga solskyddsprodukter?

För några år sen gick det knappt att använda naturliga solskydd eftersom de var så dåligt tillverkade och man blev liksom vit när man smörjde in sig och det är ju inte så snyggt. Numera har de produktutvecklat riktigt bra och nu finns det flera olika krämer och lotions och även oljor med hög spf som fungerar riktigt bra. 
 
Hannahs 5 bästa ekologiska produkter
 

  • Weledas duschkrämer återkommer jag till hela tiden. De finns i många härliga dofter – de är milda utan att torka ut huden och de ser pigga och färgglada ut i duschen! 

 

  • Jag är ett stort fan av makeupen från amerikanska kultmärket RMS Beauty. Makeup som presterar i världsklass, framtagen av en makeupartist som numera enbart gör Gisele och Miranda Kerrs makeup. Good enough for them – good enough for me! 

 

  • I vinter har Neal’s Yard Remedies klassiker Wild Rose Beauty Balm hjälpt mig med yttorrheten. Det är en fantastiskt härlig slava som återställer fuktbalansen och gör huden mjuk direkt. Samtidigt är den underbar som rengöringssalva. En perfekt multiprodukt! 

 

  • Dr Hauschka gör kroppsoljor som är helt ljuvliga! Lavendel, citrongräs, mandel – det är bara att välja en sort och njuta!

 

  • Jag har också fått riktigt fin resultat på min tidvis obalanserade hud med Madaras serie Time Miracle. Lätta produkter som inte är så oljiga, utan mer moderna serum och krämer. De har riktigt bra produkter overall.

 

Besök Hannahs hemsida Naturligt Snygg här 

Foto: Henry Lundholm

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar