Svenskens resa mot dj-toppen

Svenskens resa mot dj-toppen

I april 2017 vann Uppsala-bon Peter Ratkay den svenska uttagningen av dj-tävlingen Burn Residency. Rodeo satte sig ner med Peter för att prata om hans upplevelser efter vinsten, och om hur det var att åka till Ibiza och hänga med dj-ikoner som Pete Tong, Carl Cox och Luciano.

En kylig kväll i april tog sig dj’n Peter Ratkay från Uppsala till Stockholm med siktet inställt på nattklubben Slakthuset. Det var ingen vanlig kväll som väntade Uppsala-bon, utan tiden hade kommit för den svenska finalen i den världsomspännande dj-tävlingen Burn Residency där fokus ligger på elektronisk dansmusik som techno och house. I konkurrens med många andra hade Peters tävlingsbidrag valts ut, och nu stod han inför en ”mixoff” där han skulle tävla mot fyra andra dj’s.

– Jag var självklart nervös inför finalen. Jag hade lagt ner otroligt mycket tid och energi på mitt musikintresse, så det kändes verkligen som nu eller aldrig, berättar Peter Ratkay.

Några timmar senare klev han in i dj-båset för att under 30 minuter leverera det bästa han kunde inför ett välfyllt dansgolv. Kvällen gick Peters väg, och i slutet av kvällen kunde han titulera sig vinnare och därmed även Sveriges representant i Burn Residency 2017. Nu väntade nästa äventyr, för utöver äran innebar vinsten även att Peter skulle åka till klubb-paradiset Ibiza för fortsatta dj-tävlingar samt ett ”bootcamp” med föreläsningar och undervisning av kända dj’s och klubbprofiler.

– Det var otroligt skönt att få en bekräftelse på att det jag gör kunde uppskattas på en så hög nivå. Nu började min resa på riktigt, berättar Peter.

Peter Ratkay inledde sin dj-karriär redan 2011 på klubben Oasia i Uppsala där han började med att träna och lära sig dj-teknik när klubben var stängd. Vid denna tidpunkt spelade Peter house och EDM i samma stil som till exempel Swedish House Mafia, Laidback Luke och Dada Life. Efter en tids övning fick han spela när klubben hade öppet, och efter några år fick han även en del spelningar i Stockholm. Samtidigt började han dock tröttna på den typ av musik han spelade.

Räddningen kom i form av en resa till Berlin som skulle förändra hans liv.

– Det var första gången jag var i Berlin, och när jag kom hem var jag helt såld på techno-genren. Helt ärligt förändrades hela min livstil i samband med detta, berättar han.

Efter vinsten i den svenska uttagningen landade han i början av sommaren 2017 på party-ön Ibiza. Här hade 26 nationella Burn Residency-vinnare, plus ett antal ”wild cards”, samlats för att under några dagar visa att de platsar inom dj- och musikbranschen. Vistelsen handlade mycket om mentor-samtal med dj-profiler som Seth Troxler, Philipp Straub och 2016 års Burn Residency-vinnare Lollino.

– Sedan var det dags för en stor utslagstävling där antalet tävlande skulle minskas från nästan 30 till 16. Åter igen gjorde jag mitt bästa i dj-båset och lyckades ta mig vidare. Jag blev självklart superglad och det kändes underbart att det gick att nå framgångar med hjälp av ihärdighet och passion för musiken, säger Peter Ratkay.

När Peter ska beskriva den musik han spelar är det svårt att få honom att sluta prata.

– Jag har alltid haft svårt att bara välja en stil eftersom jag är så otroligt musikintresserad. Jag lirar verkligen allt från industriell techno till lofi-house. Men det finns nog en röd tråd i energin. När musiken är lugnare fokuserar jag på melodier och emotionella stycken, men om den är hårdare vill jag ha ett flow så att det blir gungigt, säger han.

För de 16 kvarvarande finalisterna väntade nu ett tävlingsuppehåll innan de mot slutet av sommaren åter skulle samlas på Ibiza för att utse en global vinnare. Men innan dess väntade ytterligare ett par äventyr.

– Först fick vi åka hem till Luciano i Genève för att kolla på hans studio och lära oss lite mer om produktion, och sedan åkte jag till Istanbul för att spela på en stor festival med namn som Nicole Moudaber och Jeremy Olander. Det var helt magiskt, berättar Peter Ratkay.

Sommaren gick, och snart var det dags för det alla väntat på. Nu skulle vinnaren i Burn Residency 2017 utses.

– Vi återvände till Ibiza, och denna gång var upplägget helt annorlunda jämfört med den första vistelsen. Jag, tillsammans med 15 andra dj’s, skulle nu bo i en villa där vi var helt isolerade från resten av ön. Vi fick privata lektioner från namn som Pete Tong och Carl Cox, och ägnade verkligen all tid åt musiken.

Även stämningen i gruppen hade nu förändrats.

– Pressen och konkurrensen var mycket större, och man märkte att alla verkligen var på topp när det handlade om att mixa inför domare. Samtidigt var det självklart kul att äntligen få träffa alla igen. Vi hade blivit som en lite musikfamilj, säger Peter.

Efter en tids vistelse och ett antal tävlingar stod det klart att Peter Ratkay inte fanns bland de tre finalisterna som skulle göra upp om guldmedaljen. Efter en slutgiltig finalfajt stod istället Furkan Kurt från Turkiet som vinnare av hela tävlingen. Burn Residency-mentorn Luciano uttryckte efter finalen hur svårt det hade varit att ta fram en vinnare.

– Vi blev helt tagna av årets deltagare. De var otroligt kunniga och hade ett fantastiskt driv. Man blir väldigt ödmjuk när man ser hur hungriga de är på att utvecklas och ta in den erfarenheten vi mentorer delar med oss av.

Så vad har då deltagandet i dj-tävlingen inneburit för Peter Ratkay från Uppsala? Trots att han inte nådde hela vägen fram beskriver han hur han har utvecklats till en annan nivå.

– Jag har en helt annan mentalitet nu och vet mer om hur musikvärlden fungerar. Jag har lättare att sätta upp mål och kan förstå vad jag behöver göra för att ta mig dit. Jag kan helt enkelt se en ny typ av helhet vilket jag tror kommer att underlätta mycket, säger Peter Ratkay.

En dj som utan tvekan tagit sig hela vägen till toppen är superstjärnan och Burn Residency-ambassadören Pete Tong. Under tävlingens gång har han delat med sig av sina bästa tips till deltagarna. När han ska sammanfatta sina råd så handlar det om en enda sak.

– Be yourself, be yourself, be yourself. De måste ha självförtroende nog för att våga gå sin egen väg. Det är supersvårt att inte ramla in i fällan att börja kopiera andra personers framgångsrecept. Det gäller även mig, och jag måste hela tiden påminna mig själv så att det inte ska ske, säger Pete Tong.

Efter hemkomsten från Ibiza har Peter Ratkay haft ett hektiskt spelschema och etablerat sig på den svenska dj-scenen. Och han ser mycket ljust på framtiden.

– Jag har stora planer för vad jag vill göra för den elektroniska musiken inom Sverige. Technon i sig börjar redan bli stor men det har varit väldigt fokuserat på enskilda sub-genrer. Jag vill hjälpa folk att bredda vyerna. Jag tror på diversitet i alla dess former.

Text: Mats Wurnell

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar