Helgens spellista – This is: Oskar Linnros feat. Magnus Lidehäll

Helgens spellista – This is: Oskar Linnros feat. Magnus Lidehäll

Oskar Linnros har varit verksam artist, låtskrivare och producent i över tio år och på hans musikaliska CV står bland annat Snook, Maskinen och en framgångsrik karriär som soloartist. I spellistan This is: Oskar Linnros varvas de mest älskade Linnros-låtarna med spår där Oskar berättar om de musikaliska steg som har tagit honom dit han är idag. Från Snooks första studio inuti i ett parasoll i Spånga till solokarriären och det nya albumet. Med sig har han en av sina bästa vänner, producenten och artisten Magnus Lidehäll, som bland annat ligger bakom låtar med Seinabo Sey, Mapei och Madonna. 

Magnus Lidehäll och Oskar Linnros vägar korsades när deras respektive duos Afasi & Filthy och Snook spelade i Uppsala. De började kort därefter att göra låtar ihop, bland annat “1990nånting”. 2007 startade Oskar och Magnus startade Maskinen tillsammans med Frej Larsson och Herbert Munkhammar och 2010 var Magnus delaktig i Oskars debutalbum “Vilja Bli” som blev en succé med låtar som “Från och med Du”, “Genom Eld” och “25”. 

I spellistan berättar Magnus Lidehäll: 

– Du hade hållit dig undan i ett år, ingen hade någon aning om vad du höll på med (…) Vi sågs första gången ganska länge, och så sa du att du hade ‘gjort lite grejer, jag har inte spelat upp det för någon och vet inte om det är värdelöst eller helt okej’. Du spelade upp “Ack Sundbyberg”, “25” och “Från och med Du” och jag som följt mer eller mindre allt du har gjort inklusive saker som aldrig har släppts, tyckte att det var något helt annat än det tidigare eller något jag hade hört på svenska någonsin tidigare. (…) Jag hade aldrig föreställt mig att det kunde låta så, eller att du skulle göra en sådan sak.

Magnus Lidehäll, Grammisgalan 2015.
Foto: IBL 

Oskar berättar bland annat om hur deras gemensamma hit “1990 nånting” kom till:

– Vi hade spelat in massa låtar hela helgen hemma hos Magnus mamma och pappa. Jag och Daniel skulle åka hem till Stockholm och hade skitbråttom till tåget. “1990 nånting” hade precis börjat göras och det var stressigt att få ihop verser. De som har hört den låten kan märka väl att min första vers är extremt kort och det beror på att jag skulle hinna med tåget. 

– På ett sätt är den låten anledningen till att vi båda håller på fortfarande idag. Det var en av de kanske 30 mest spelade låtarna det året på radio, under en period där man absolut inte hade råd att betala hyra eller gå ut att äta mer än på McDonalds. Den tände en helt annan publik än vad vi båda hade haft tidigare. En låt som spelades på förfester runtom i hela Sverige och som många kunde relatera till, inte bara folk som gillade komplicerade rim.

 

Linnros – om när han producerade Veronica Maggios album “…Och vinnaren är”:

– Jag kan se bilder av mig själv för 15 år sedan och undra vad det är för konstig liten tönt med bockskägg och fläckiga Akademiks jeans, kanske någon basker och allting. Men är det någonting som jag är stolt över är det att jag har hållit ett slags idiom som skapare, egentligen från att jag var 15 år, och det är att jag vill göra soul-musik på ett eller annat sätt. 

 

:

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar