Martin Schibbye, Angelica Radvolt, David Lenneman. Fotograf: Jonas Jörneberg
Martin Schibbye, Angelica Radvolt, David Lenneman. Fotograf: Jonas Jörneberg

Urpremiär för föreställningen Kality – vittnesmål från Kalityfängelset

För fyra år sedan gick journalisten Martin Schibbye ut ur Kalityfängelsets portar i Etiopien efter att ha suttit 438 dagar som samvetsfånge. Nu iscensätts en samling berättelser om att bli fängslad för sitt skrivande och de konsekvenser det får; psykiskt, fysiskt och socialt.

Initiativtagaren till föreställningen är Martin Schibbye själv och för en tid sedan bad han fångar och före detta fångar på Kality-fängelset i Etiopien att skriva ner texter och vittnesmål om vad skrivandet betyder, varför de blev journalister och hur de ser på sin situation och sin framtid. För regin står Måns Lagerlöf, teaterchef på Riksteatern.

– Man har tagit friheten från de här kollegorna, de har förnedrats och i en del fall torterats. Men det finns en sak som ingen har kunnat beröva dem – rätten att bestämma vem man är. Och de har fortsatt att skriva, fortsatt rapportera och på så sätt behållit sin frihet även i fångenskapen, säger Martin Schibbye.

Måns Lagerlöf (regissör) och Martin Schibbye (initiativtagare, redaktör & medverkande)  Fotograf: Anna Tärnhuvud

Riksteatern har samarbetat tillsammans med Amnesty International och kommer i direkt anslutning till föreställningen ha en utställning om yttrandefrihet som producerats av Amnesty International.

Föreställningen har premiär den 4 april på Södra Teatern i Stockholm. 

Medverkande: Martin Schibbye, Angelica Radvolt, David Lenneman och en lokal journalist

Mer information kan du hitta här