1/11

To'ak är just nu världens dyraste choklad

Världens mest exklusiva choklad tillverkas inte i Schweiz. Den kommer djupt inifrån Ecuadors djungel.

Hur ofta har du inte stått i en butik och övervägt om du ska köpa chokladkakan för 14,90 – eller den lite finare för 25 kronor? 

Well, vad sägs om 3000 spänn?

Jerry Toth från Chicago var i Ecuador för att jobba med ett regnskogsprojekt när han började odla kakaoplantor vid sin by. Av en slump råkade han snubbla på några kakaoträd som tycktes växa vilt inne i djungeln. Inte så konstigt kanske då kakaoträdets ursprung har spårats till Ecuador. Det visade sig att träden är över 100 år gamla och tillhör en av de ursprungliga plantorna Nacional.

Med hjälp av sina grannar, som delade med sig av de traditionella metoderna för att göra choklad, började han tillverka choklad i mycket små mängder. Alla delar av processen görs för hand och de enda ingredienserna är kakao och rörsocker. Det tog honom två år att tillverka drygt 500 chokladkakor.

Bönorna fermenteras innan rostningen, ett steg som de stora tillverkarna hoppar över, vilket ger den färdiga chokladen en mer intensiv smak.

Idag säljs chokladen under namnet To'ak och endast i mycket begränsad upplaga. En kaka på 50 gram kostar 260 dollar, cirka 2300 kronor, men det finns också vintagechoklad för cirka 3000 kronor. Det gör To'ak till världens dyraste choklad.

Kakaohalten mellan de tre olika varianterna varierar mellan 73 och 81,5 procent.

Hur den smakar? Enligt en skribent på Forbes kan den mycket väl vara värt priset:

"Det är en fyllig, djup och trivsamt bitter smak med förvånansvärt fruktiga undertoner, trots att inga frukter är adderade. Bönan ger ifrån sig en sötma som jag aldrig känt i en choklad tidigare", var omdömet.