Svenska Josephine Sondlo står som Nordens bästa World Class-bartender!

Den 25 maj hölls det nordiska mästerskapet i Cocktail-blandning i den skotska staden Inverness. Här tävlade 12 talangfulla bartenders i charm, personlighet och förmågan att skapa välsmakande samt innovativa drinkar. Vinnaren blev till slut Josephine Sondlo från Penny & Bill i Stockholm. Utöver en prestigefull titel vinner hon också en biljett till den globala World Class-finalen som kommer att hållas i Mexico City i augusti.

Finalen hölls mellan den 22-25 maj med en storslagen avslutning på Bonchew House lite utanför Inverness. Alla tävlanden hade då genomgått tre deltävlingar. Born from the Bean där de skulle smaksätta en hemlagad choklad-ganache med deras egen kaffe och rom från Zacapa. Made by the Sea där de skulle skapa en cocktail av Taliskers whiskey kombinerat med ingredienser de själva funnit längst kusten och i skogen på den blåsiga Isle of Skye. I den sista tävlingen, Signature Serve, skulle de skapa en drink som berättade en personlig historia om dem själva.


– Josephine var helt otrolig i sin framtoning och i sitt sätt att tävla. Hennes charm låg bland annat i hennes ödmjuka och nästintill generade sätt, men också i de fantastiska drinkarna som såg till att du ville ha mer varje gång. Hennes drink i kategorin Made by the Sea var, enligt mig, den bästa under hela tävlingen, berättar Ervin Trykowski, Diageos Whisky-ambassadör i Skottland samt domare i World Class-tävlingen.

Josephine Sondlo bor vanligen på en gård med 25 islandshästar en timme utanför Stockholm. Förmiddagarna innebär ofta för Josephine att ta hand om djuren innan hon mot eftermiddagen kör in till Stockholm för att ta sig an törstiga cocktail-konnässörer på Penny & Bill. 

– Jag har en känsla i kroppen som inte kan jämföras med något annat jag tidigare känt. Det här är överlägset det största jag uppnått i min karriär hittills. Jag är chockad såklart, men samtidigt har jag försökt förbereda mig extremt väl inför tävlingen. Jag är glad, förvirrad och även lite stressad då jag vet att det riktigt hårda arbetet börjar först nu! Jag är redan inne i processen att fundera över vilka drinkar jag måste fundera ut inför den globala World Class-finalen i Mexico City nu i augusti, säger Josephine Sondlo.

Från Sverige deltog förutom Josephine Sondlo även Kristoffer Northon från Taverna Brillo samt Eric Mikael Ljusner från Menageriet.