Foto: Stocksnap
Foto: Stocksnap

Skippa fjädrarna i påsk – för djurens skull

Att sätta pastellfärgade fjädrar i björkris är vackert – men knappast djurvänligt. Här är anledningen till att du borde skippa fjädrarna i år.

Det är lätt att tro att de färgglada fjädrarna vi sätter i påskriset är av syntetiskt material, men faktum är att de i stort sett alltid kommer från riktiga fåglar.

Föreningen Djurens Rätt har gjort en kartläggning som visar att fjädrarna vi kan köpa i svenska affärer ofta kommer från kalkoner i USA:s köttindustri, där det dödas ungefär 250 miljoner fåglar varje år.

Så gott som alla kalkoner i USA tillbringar hela sina liv på djurfabriker. Där utsätts fåglarna för väldigt aggressiv avel för att de ska växa snabbt – de kläcks i maskiner, får aldrig se sina mammor eller känna värmen från ett bo.

För att hindra kalkonerna från att skada varandra i den trånga och stressande miljön så klipps deras tår och näbbar, helt utan bedövning.

Efter att de slaktats plockas fjädrarna som sedan transporteras till Kina för att färgas innan de fraktas till Sverige. Djurvänligt? Nej. Miljövänligt? Knappast.

Efter att Djurens Rätt offentliggjorde sin kartläggning bestämde sig flera av kommunerna i Sverige för att skippa påskfjädrarna. I år slår 19 av landets 290 kommuner ett slag för en djurvänlig påsk.

Fjädrar eller inte, påsk blir det ju i vilket fall som helst. Om du vill ha en djurvänlig påsk kan du skippa fjädrarna och istället satsa på att marmorera ägg, köpa hem tulpaner eller varför inte bara en clean bukett med björkris?