Reseguide: 8 favoriter du inte får missa i Marrakech 2017

Få städer är så mytomspunna och färgsprakande som Marrakech. Här finns det mycket att se och göra. Att vandra i Atlasbergen, åka på ökensafari, shoppa inredning på torget eller glassa i en solstol är några av saker du kan fylla ut din resa med.

Shopping

Åk hit med tomma resväskor för på torget Djemaa el Fna och i alla små gränder runt omkring säljs det mattor, keramik, hudvård, kläder, inredning, kryddor med mera. Glöm inte att pruta, det hör till och gör det hela roligare då du troligtvis kommer hem med en hel del fynd.

Torget Djemaa el Fna var alldeles för stimmigt för min smak men vi hittade en butik, stor som ett varuhus, där de samlat allt som säljs på marknaden under ett och samma tak. Men avsätt tid i butiken Complexe dÁrtisant. Här kan du strosa runt i timmar och titta på alla vackra möbler, mattor och inredning.

Läs mer här

 

Jardin Majorelle

Designern Yves Saint Laurent och Pierre Bergé upptäckte trädgården Jardin Majorelle 1966 under deras första visit till Marrakech. På 80-talet köpte de trädgården och rustade upp den med växter från världens alla hörn. Här samsas bland annat kaktusar, palmer, fikonträd, eukalyptus med byggnader, urnor, bassänger och lusthus i färgstark koboltblått och citrongult. Kom gärna väldigt tidigt eller innan stängning, annars finns det risk att köa dig runt i trädgården.

Läs mer här

Atlasbergen och staden Ourika

Det finns säkert ett flertal alternativ att ta sig upp till Atlasbergen och staden Ourika men vi valde att åka med en privatchaufför via vårt hotell. Ourika är beläget cirka 40 minuter utanför staden och bara bilvägen dit gav valuta för pengarna då utsikten är magisk. Väl framme valde att ta en privat guide upp till vattenfallet och vidare upp i bergen. Det finns sju vattenfall för den som är sugen på en heldag i bergen men för oss räckte det med ett, det tog en timme. Efter bergsvandringen åt vi lunch längs floden. Det är något kyligare här så ta med något varmt att slänga över axlarna. På hemvägen såg vi en rad härliga butiker och vi fyndade allt från stora skålar för en hundring styck till en stor berber-matta till en riktigt bra peng.

Privatchaufför kostade totalt 1000 sek för en heldag. Ett tips är också att göra upp priset i förväg med guiden.

La Mamounia

Här har vi ett av Marrakech lyxigaste hotell där en natt går loss på minst 5000 sek under lågsäsong. Atmosfären är fantastisk och att bara strosa omkring i området fyller kroppen med inspiration. Vi besökte hotellet vid två tillfällen. Första gången åt vi lunch vilket inte var någon höjdare. Hutlöst dyrt och ingen mat på tallriken. Andra gången investerade vi i ett dagspass som ger fri tillgång till spa-avdelningen och poolområdet utomhus. Det kostade 450 sek och blev en minnesvärd upplevelse.

Läs mer här

 

Grande De La Poste

Fransk bistro beläget nära Jardin Majorelle. God mat och dryck. Restaurangen är högt rankad på TripAdvisor och jag förstår varför, det finns inget att klaga på.

Läs mer här

Comptoir Darna

En mysig och populär restaurang med där både marockansk och europeisk mat står på menyn. Hög klass på både mat och service. Varje kväll vid 22-snåret bjuds det även på en sprakande show och det är smått omöjligt att inte ryckas med till rytmerna av musiken. Boka bord i tid.

 

Läs mer här

 

Le Palace

Le Palace är en franskinspirerad fine dining-restaurang där atmosfären är fantastisk och personalen serviceinriktad till tusen. Maten var så god att vi gick dit två gånger under vår vistelse.

Läs mer här

Montecristo

Restaurang, orientalisk klubb och bar (även en stor takbar) i ett. Modern design, mycket gott på menyn och uppmärksam personal.

Läs mer här

 

Övriga tips:

  • Att växla till valutan dirham gör du enklast på Marrakech flygplats. Där finns både växlingskontor och uttagsautomater.

 

  • Taxi från flygplatsen ska kosta mellan 70 och 100 dirham. Priset förhandlar du fram innan avresa.

 

  • En populär turistattraktion är att åka häst och vagn genom staden. Många av hästarna är utmärglade och tvingas arbeta i den stekheta solen från tidig morgon till sen kväll utan vila. Ta hellre en promenad eller en taxi än att stöda djurturismen. Taxi inom stadsmurarna ska inte kosta mer än 50 dirham.

 

Fler reseguider på Rodeo:

- Key West

- Tel Aviv

- Seoul 

- New York

- Berlin

- Stockholm