Q&A med Svenska stjärnskottet Alton som släpper nya singeln Summer Season

Alton har trots att han precis fyllt 18 år redan hunnit producera musik i över tio år. Detta mycket tack vare sin DJ:ande pappas enorma vinylsamling som tidigt presenterade honom för en hel värld av ljud från alla möjliga genres. Även om man kan dra paralleller till andra samtida rappare bygger hela Altons ljudvärld ofta på helt oförutsägbara inspirationskällor. Vi ställde ett gäng frågor till HipHop-geniet om musik och kläder!

Hej Alton! Berätta om din nya singel Summer Season?

Jag vill alltid testa något nytt och hade innan Summer Season aldrig riktigt lagt fokus på stämmor så det var typ målet denna gång.

 

Du är bara 18 år, hur länge har du hållit på med musik?

Första låten jag gjorde jag i reason med min pappa när jag var typ 8 år, men började på riktigt vid 11-12 att jobba med diverse ljuddesign och riddim-musik med min kompis Isidor.

 

Dina texter känns inte som typiska hiphop-texter, är det något du tänkt på? 

Jag vill alltid kunna stå för texterna. På så sätt är texten väldigt viktigt för mig. Sen så är inte mitt mål att sticka ut men när jag försökt skriva en generisk text blir jag bara obekväm då det inte känns som min text.

 

Vad har du för drömmar framöver? 

Jag vill göra mycket, först och främst kunna jobba med musik, skriva musik och text åt andra också och kanske bli sommelier eller nåt, vem vet.

 

Vi har förstått att du gillar second hand-kläder, var hittar man bäst second hand i Stockholm?

Jag letar efter det som passar för tillfället eller går efter någon specifik idé jag har.
Anledningen till att second hand var det jag köpte mest förut är för att det är det var det jag hade råd med när jag levde på en CSN-budget. Då blev det mest de vanliga ställena som Stadsmissionen, Emmaus och Röda Korset. Nu har jag inte köpt kläder alls på ett tag då jag ligger på ett överskott så att säga.

 

Tydligen är du också en skonörd.  Vilka är vårens hetaste dojor?

Det beror helt på vem du är och hur du klär dig såklart. För de som letar inspiration där ute rekommenderar jag att titta i modetidningar och på Instagram. Personligen har jag typ bara 3 favoriter just nu och det är Nike Cortez, låga Converse All Star och låga Converse One Star!

Den 31 maj kan du se Alton live på Good Good:s klubb på Morfar Ginko när han supportar Tommy Genesis, en kvinnlig rappare från Kanada som kallats ”the internet’s most rebellious underground rap queen” av tidningen Dazed and Confused.