Intervju med hjärnan bakom Håkan Hellströms Klubbland på Liseberg - Isse Samie

Innan han drar ut på sin efterlängtade sommarturné får han sitt eget Klubbland på Liseberg. På 400 kvm kommer Håkan Hellströms egna universum att visas upp med hjälp av prylar från konserter, skolfoton, backstagepass, skivomslag, låttexter, personliga storys och fem specialproducerade filmer.

Den 22 april slår portarna upp och kön lär ringla sig lång av gedigna Håkan-fans. Hjärnan bakom Klubbland heter Ismail Samie. Isse har jobbat med Håkan de senaste 20 åren och var dessutom den som var först med att ge honom ett skivkontrakt. Rodeo tog ett långt snack med Isse om Klubbland!

Tjena Isse, hur känns det? 

Tja! Jag tycker själv, och jag är jävligt självkritisk, att det är jävligt bra. Jag har hållit på med det här så länge nu och känner mig rätt så dränerad. Detta är ju inte det enda jag gör, utan jag håller på med hundra andra grejer också - men det här är det jag har lagt fokus på det senaste och så plötsligt bara står det klart. Man har liksom ändrat detaljer in i det sista. Jag var tillexempel i Holland i helgen och kom på ”shit den där grejen måste vi ändra i den montern” osv. Men det har samtidigt varit så stört kul.

 

Isse Samie 

Kan du berätta lite om själva konceptet Klubbland. Hur föddes idén?

Först och främst har jag alltid haft ett intresse av både musik och konst och jag tycker att allting som räknas som skräpkultur i gammal bemärkelse (popmusik och skräpmat från Amerika) är lika fint som all annan typ av finkultur.

Jag och Håkan var över i New York för några år sedan när vi skulle spela in Filip och Fredrik och där, omedvetet, skapades något slags embryo för det hela. Vi sprang nämligen på en John Lennon utställning som Yoko Ono hade skapat som var otroligt bra och som vi inspirerades av.

Sen hände det ingenting på många år, men så kom Bowie-utställningen och plötsligt märkte vi då ”vänta lite här ser vi hur en utställning kan bli totalt utsåld under flera år, det här är den nya konstformen, folk älskar att kolla in sådant här material”.

Dessutom har vi under hela Håkans karriär haft bra formgivare och duktiga konstnärer med på tåget. Så efter ett tag i samband med allt detta så började vi tänka ”man kanske ska göra något på det här ändå alltså”.

Sen gick ytterligare lite tid men så tillslut ringde jag upp Per Alexandersson (artistbokningsansvarig på Liseberg) och han tyckte att det lät som en jättebra idé. Så tog vi ett möte och NU ÄR VI HÄR. Det här är jag jävligt stolt över alltså!

 

Hur mycket har Håkan själv varit med och påverkat?

Håkan har varit med och bidragit med massor av prylar och även ställt upp och varit med och berättat mycket i skrift. Han har gett oss flera storys som gör utställningen mycket mer levande. Sen har Håkan och jag alltid haft våra ”roller” där han spelar och sjunger och jag håller mycket i formgivningen – där vi kontinuerligt bollar idéer och tankar – och på precis samma sätt har det varit här.

 

 

#Repost @woahdad ・・・ On Liseberg today, building a little something 🔨 #klubbland #Håkanhellström #woahdad

Ett inlägg delat av Håkan Hellström (@hakanhellstrom)

 

Kan man säga att det är du som är hjärnan bakom Klubbland?

Utan att behöva slå sig på bröstet så är det faktiskt så. Håkan har helt lämnat över ansvaret till mig att välja ut vad som ska visas och spelas. Och jag har lagt ner jävligt mycket tid alltså, hjärnan är helt sönder nu, haha. Men sen måste jag nämna Oscar Wallblom också (Håkans basist) som har varit med och hjälp till otroligt mycket! Vi har varit här så mycket, för det är så mysigt, så det nästans känns som vi bor här. Det är så soft här.

Vad tycker Håkan om resultatet?

Håkan är rånöjd!

Hur kommer invigningen av Klubbland att se ut?

Det kommer vara nära och kära här för att ta del av premiären. Men även folk som har varit med under åren och folk man känner, fans, och folk som man måste bjuda… Men det kommer bli en glad tillställning, garanterat!

 

Hur kommer Klubbland utvecklas? Kommer utställningen att fyllas på med mer material?

Först och främst måste vi se hur uppskattad den blir. Vi kör det här året ut och då kommer utställningen vara intakt. Sen om det blir en förlängning på det, det får vi ta ställning till då. Att den är bra det vet vi, men man kan aldrig veta hur någonting kommer att tas emot.

Finns det planer på att öppna fler Klubblands, ex i Stockholm?

Det finns intresse från andra håll är allt jag kan säga.

Skulle du säga att Klubbland kanske kommer bli Göteborgs motsvarighet till ABBA-museet i Stockholm?

Grejen är att vi tänker lite fel här. Det finns så många utställningar runt om i Sverige med duktiga konstnärer och fotografer som ställer ut hela tiden och direkt ska man ändå jämföra sinsemellan, exempelvis Håkan-utställningen nu med ABBA-museet. Jag tycker hellre man ska fokusera på att införa FLER utställningar med sångare eller band, stora som små, i olika stadsdelar. Varför inte KENT i Eskilstuna, Roxette/Gyllene Tider i Halmstad, Mando Diao i Borlänge och så vidare… Vad fan vet jag!

Vad betyder detta för Göteborg och Liseberg?

Detta är såklart kul för Liseberg, de gör en stor musiksatsning just nu. När jag körde hit idag såg jag att det var affischerat från Lisebergs håll och då blev jag riktigt stolt. Och för Göteborg är detta ytterligare en grym sevärdhet som man kommer bli inspirerad av. Jag menar, Håkan har redan varit en ambassadör för denna stad så länge, fått en spårvagn döpt efter sig och så vidare, så detta är väl helt enkelt grymt för Göteborgs stad.

 

 

Vilken del av utställningen är din favorit?

Jag har haft olika favoritdelar hela tiden men just nu har jag fastnat mycket i själva Håkan ”art and recording”- rummet där det finns mycket som inte ens jag har sett som har poppat upp. Det finns bland annat en film som Björn Olsson har spelat in från inspelningen av första Håkanplattan med sin gamla kamera – den är helt magisk. Men varje rum har sin charm!

Finns det material från Håkans tid på Samskolan i Göteborg med i utställningen?

Gick du på Samskolan eller?

Jajamen!

Fan nu blir jag stressad… Det finns något skolfoto med, men man kanske borde ha haft med något mer?... Det är helt klart en poäng. Men det är begränsat med yta nu, det får inte plats mer. Eller, jo man kanske kan… ah…Vi får se hur det blir med det!