Intervju med grymma AmberValent som är aktuell med ny musik

Svensk-Amerikanska Amber Watts även känd som AmberValent är en av Sveriges mest aktuella up and coming stjärnor på musikscenen. Den 14 februari släppte hon sin nya singel "IDK" med tillhörande video regisserad av Natan Gullström. Singeln är Ambers första låt om kärlek - Rodeo har tagit reda på varför hon sjunger om kärlek först nu och mycket mer.

Först och främst, hur kom du på artistnamnet AmberValent? 

Haha, jag ville växa upp från mitt tidigare rapnamn Beastie men jag hade så svårt att bestämma mig; det finns ju så himla många bra AKA’s där ute. Plus att det ofta ändras beroende på humör. Så jag valde tillslut AmberValent eftersom det kändes himla passande.

 

Du beskriver själv din musik som ”Space Jam” – kan du utveckla det?

Space Jam är skamlöst taget från världens bästa film med samma namn. Jag har också kallat min musik för "Milky Wave" och det är för att ingen (inklusive jag) inte riktigt verkar veta vad det är för genre som jag sysslar med. Jag gillar det här flytande rnb-technopagan-trance-rap-pop-aktiga liksom. 

 

Vilka artister är dina inspirationskällor? 

Min största inspirationskälla rent musikaliskt genom tiderna har varit hands down UK-scenen från Synth till Stormzy. 

 

Din nya singel ”IDK” är din första låt om förälskelse, kan du berätta mer? Vad betyder låten för dig? 

Ja du, det är lite generande. Jag blev singel efter ett vääääldigt långt förhållande och försökte börja dejta igen. Rätt snabbt träffade jag en person och fick genast något slags behov av att sätta ord på allt det där spretiga. Andra versen är lite mer som grundregler/mantra, för jag fattade rätt snabbt att det här med dejting är rätt klurigt fan. 

 

 

sasquat(ch) haha pic by @natangull [IDK ①④/❷]

Ett inlägg delat av ambervalent (@iamambervalent)

 

Vad har du för förhoppningar på nya singeln? 

Jag hoppas på att den lägger en liten sten i grunden till en typ av alternativ musik-movement som jag saknar i Sverige (som i viss mån redan existerar). Det är något som jag alltid har upplevt har varit större i länder som Frankrike och England. Jag saknar liksom ett varmare klimat när det kommer till att mix-and-match mellan genres och uttryck och en öppenhet till att hitta på saker som inte redan finns. Såklart ville jag också skapa något relaterbart för alla som är/har varit i samma dejting-djungel-situation och som jag varit lite rädd för att trassla in sig i nåt snårigt och typ dö av infektion… 

 

Videon är så fet! Berätta lite om inspelningen.

Tack! Ja du, det var många timmar av väntan för dom grymma statisterna och mycket springande fram-och-tillbaka … och många vaskade snusar. Det var verkligen så himla fett att se något som en bara har fantiserat om bli verklighet. Det visuella är verkligen en så sjukt stor del av det hela!

 

Har du några inplanerade spelningar framöver då man kommer kunna höra nya singeln live? 

Jag kommer spela IDK och några andra låtar Bangfesten den 11e mars och sen kommer jag turnera som support till GNUČČI på hennes Europaturné i vår!

 

Vad har du för andra planer på gång musikmässigt? 

Jag har några skitroliga features på gång och planerar på att sätta mig ner och göra något större i höst *dramatisk ton*. Sen har jag en del projekt som låtskrivare/producent också som jag är svinpeppad på.

 

 

 

Vad har du för mål med din musik? 

Jag har inga exakta mål förutom att jag vill bidra med något som jag tror den svenska musikscenen behöver i form av mig - en black scandinavian queer girl uppväxt i både skogen och förorten som gör sin grej. 

 

Var i karriären hoppas du att du befinner dig om 10 år? 

Jag hoppas att jag har etablerat mig som artist, låtskrivare och producent och får spela min musik runtom i världen. Att idéerna på min vision board är uppfyllda och all ist gut typ. 

 

Lyssna på AmberValents nya singel "IDK" här