Bill Gates: Framtidsjobben du borde satsa på – om du inte vill bli ersatt av en robot

Omkring 2 miljoner jobb kommer tas över av robotar i Sverige, enligt en ny rapport. I en intervju med Linkedin i förra veckan berättar Bill Gates vilka jobb som kommer att vara mest eftertraktade i framtiden.

Enligt Veckans Affärer   har redan cirka 500 000 jobb försvunnit, bara i Sverige, på grund av automatiseringen. Och många fler kommer det bli. Jobben som löper störst risk att ersättas av en robot är fotomodell (98 procent) och assisterande revisor (97 procent).

Baserat på noggranna efterforskningar har Bill Gates dragit slutsatsen att framtiden kommer tillhöra vetenskapsmän- och kvinnor, ingenjörer och ekonomer.  

”Välj så mycket vetenskap, ingenjörskonst och ekonomi [kurser] som du har aptit för – det är de faktorerna som kommer driva förändringen inom alla institutioner” säger Bill Gates till Linkedin. 

Här är branscherna Bill tror på:

Artificiell intelligens
”Kapaciteten för artificiella enheter att läsa av och förstå material kommer att vara fenomenal. Allt som hör ihop med det skulle vara ett spännande karriärval i livet” säger Bill Gates, och tar upp exemplet med Googles AI Deep Mind som vann i spelet Go, mot världsmästaren.

Energi
Innovationerna inom energisektorn kommer att vara monumentala, och det finns många karriärvägar som leder dit vi behöver komma – vilket är ett system som kan tillhandahålla hållbar, billig och pålitlig energi, enligt Bill Gates.

Biotech 
Det behövs smarta innovationer för att bekämpa övervikt, cancer och depression menar Bill Gates, som säger att utvecklingen inom biotech går ”snabbare än någonsin.”

 

Källa: Veckans Affärer och Linkedin 

Bild: IBL