Ansiktet släpper sitt nya album ”Tusen Nålar” - intervju med Herbert Munkhammar och Erik Nordström

Idag (12/5) släpps äntligen det efterlängtade albumet Tusen Nålar från den svenska R&B-duon Ansiktet! Den självutlämnande skivan kretsar kring relationer, psykisk ohälsa och att få 30-årskris i en ytlig artisttillvaro. Detta förmedlas genom en härlig mix av klubbmusik, hiphop, R’n’B, dancehall och afrobeats. Rodeo tog ett snack med Herbert Munkhammar och Erik Nordström om det hela!

Grattis till nya albumet! Hur känns det? Vad har ni för förväntningar?

Det känns fett! Vi hoppas så klart att alla våra gamla lyssnare kommer gilla det här med, trots att det skiljer sig både musikaliskt och textmässigt ganska mycket från vår debutplatta. Sen vore det kul om plattan kunde hitta till nya människor också och bli mottagen utan att bli jämförd eller bedömd utefter vad vi har gjort tidigare. Vi är sjukt nöjda och stolta över resultatet!

Vad kan vi förvänta oss av albumet? Vad är det för typ av låtar? Likt eller olikt #DENNYARNBMANNEN?

#DENNYARNBMANNEN var en koncept-platta rakt igenom där idén var att vända på könsroller och stereotyper inom hiphop/rnb-genren för att visa på hur absurt det egentligen är. Fast med en humoristisk ton för att göra ämnet mer tillgängligt. Vi kände att vi vred ur det sista ur ämnet när vi var klara med förra plattan. Det går såklart att diskutera keffa normer i populärkultur i all oändlighet men ur ett musikaliskt perspektiv tyckte vi att vi var klara med det. Det finns en massa andra intressanta och viktiga saker att skriva om, som tex känslor och psykisk ohälsa. Särskilt med tanke på att mäns oförmåga att prata om och kännas vid sina känslor är ett jävla samhällsproblem.

 

Vad inspirerade er när ni spelade in detta albumet? Finns det någon story bakom?

Vi har båda gått igenom några omvälvande år, fyllt 30 och haft den berömda 30-årskrisen. Vi har haft panik över grejor som har med både våra privata och professionella liv att göra och börjat ifrågasätta saker i livet. Det här är saker som vi regelbundet pratar om när vi ses och som varit grogrund till många av låtarna på plattan. Utan samtalen i studion vette fan om plattan hade kommit till. Det har blivit lite som ingången i skapandet.  

Har ni några favoritlåtar från nya albumet? 

En Annan Väg Hem & Tusen Nålar är kanske dom låtar som går på djupet mest med vår egen frustration och ångest. Det kändes lite som att dom låtarna skrev sig själva, vilket alltid är ett gott tecken. Det märktes att vi båda hade mycket att ventilera som fick en given plats på dessa två låtar. Sen har vi en låt som heter “Du Tar Mig Upp” som är en smäktande kärleksballad med uppbackning från Tensta Gospel. Det är också en personlig favorit!

 

Vilken låt tror ni på mest?

Det är så svårt att förutspå vilka låtar som ska bli populärast. Det finns ju låtar på plattan som har större hitpotential än andra, men det är inte säkert att dom låtarna blir populärare för det.

Det känns också som att det är på väg att förändras lite det där. Folk är redo för mer utmanande musik nu än för några år sedan. Det är jävligt efterlängtat. Helvete vad trött man är på all fabrikstillverkad McDonalds-musik där ute. Vi vill hoppas på att det finns låtar för klubben, för radion, för sängen och för bilstereon på vår platta och att “Tusen Nålar” i sin helhet får ett positivt mottagande.

 

Samma dag som albumet släpps spelar ni på Yaki-Da i Göteborg, hur ska ni fira albumsläppet utöver det?

Vi ska fortsätta jobba hårt i studion och leverera mer fet musik, så att det inte behöver gå fyra år mellan varven nästa gång.

Sedan ska vi gigga en del framöver och göra allt i vår makt för att det ska bli slakt på scenen. Hoppas ni är med oss!