The Cleaner – Marina Abramović på Moderna Museet

The Cleaner – Marina Abramović på Moderna Museet

I nästan 40 år har Marina Abramović tänjt på konstens gränser. Med den egna kroppen som insats har hon pressat sig till det yttersta och inte sällan utsatt sig för livsfara när hon skapat performanceverk som chockar, utmanar och berör. Utställningen är den första betydande retrospektiven i Europa av hennes arbete och produceras i nära samarbete med konstnären.

–  Moderna Museet.

The Cleaner består av mer än 120 verk från fem decennier ur Marinas karriär som performancekonstnär. Verken innehåller film, videoinstallationer, live performance, scenografier och fotografier från 1970-talet till idag där Marina på olika sätt utmanar ödet och ger sig in i konsten att leva fullt ut.

Rodeo var på plats vid premiären och tog del av den minst sagt makalösa utställningen. Efter ett kort tal från huvudrollsinnehavaren som bemöttes av rungande applåder fick gästerna beskåda verken. Counting The Rice (ungdomar som räknar ris), Cleaning the Mirror (rengör skelettet noggrant) och Art Must Be Beautiful, Artist Must Be Beautiful – är alla verk som Marina själv har utfört men som nu framförs av specialtränade performancekonstnärer.

Här nedan kan du se ett bildspel från utställningen:

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar