Modestudenter från Beckmans tävlar i Designers’ Nest under Copenhagen Fashion Week

Modestudenter från Beckmans tävlar i Designers’ Nest under Copenhagen Fashion Week

Studenterna som deltar i årets tävling är Johan Balaz, Malin Delin och Alecsander Rothschild. Samtliga tog examen från Modeprogrammet på Beckmans Designhögskola i juni och tävlar nu med sina respektive examenskollektioner från skolan.

Kollektionerna kommer att bedömas av en handplockad internationell och dansk jury och sker i konkurrens med studenter från andra nordiska designskolor.

Johan Balaz har i sin kollektion ”Creating Space” jobbat med att skapa ett maktskifte i garderoben. Plaggen är anpassningsbara och formerna är inte definierade, de är raka och voluminösa och formas med hjälp av olika knytfunktioner.

– Med projektet vill jag ge makt till bäraren att själv kunna ta kontroll över plaggen. Kroppen ska få diktera agendan och plaggen i kollektionen ska vara en tillgång och inte en begränsning. Plaggen formar sig efter din kropp, du ska inte behöva forma din kropp efter din garderob, säger Johan. 

Creating Space. Foto: Joanna Hüttner Lemoine

Malin Delins kollektion ”Enclothed Cognition” utforskar hur kläder vi har på oss även påverkar våra egna psykologiska processer.

– Jag har frågat mig själv vad jag genom färg, form, textur och silhuett kan tillföra som modedesigner i utvecklingen av modet och dess psykologiska påverkan på oss. Jag har skapat en kollektion som ger bäraren tolkningsföreträde att själv bestämma när, var och hur man vill klä sig i olika plagg. Jag har försökt att skapa en utopi eller en drömvärld där bäraren är fri från de kategoriseringar och begränsningar som klassiska plaggtyper producerar, säger Malin.

Enclothed Cognition. Foto: Joanna Hüttner Lemoine

Alecsander Rothschild kollektion ”Love Letter” utforskar maskulin och feminin identitet genom sensuella silhuetter med markerad midja och långa ben. Kollektionen belönades tidigare i somras med Swedish Fashion Councils stipendium. 

Love Letter. Foto: Joanna Hüttner Lemoine

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar