Minnesvärda citat från modeskaparen Karl Lagerfeld

Minnesvärda citat från modeskaparen Karl Lagerfeld

Ingen kan ha undgått mannen som bär upp svart och vitt till helt nya höjder. Karl Lagerfelds karriär inom modebranschen är gedigen och idéerna verkar aldrig ta slut. Här är citat och fakta värda att lägga på minnet när det kommer till en av vår tids största modeikoner.

Fakta och citat: boken The World According To Karl 

Bilder: IBL

“Fashion is like music; there are so many notes. You need to play around with them. We all need to make our own tune”

Jag skulle rätt och slätt vilja säga att han är vår tids Andy Warhol. Hela tiden, som Lagerfeld själv beskriver det, har han blicken riktad mot framtiden. Framtiden enbart. Det krävs kunskap, känsla och pondus för att slå sig fram som designer i modehuvudstaden Paris. På så vis lätt att anta att den tyskfödde designern som flyttade till Paris på 50-talet, för att bli lärling hos ingen mindre än Pierre Balmain, skulle besitta superkrafter.

Men enligt Karl själv är det hårt arbete som ligger bakom hans framgångar. Hårt arbete varvat med tid för inspiration. Något som hjälpt honom på traven är hans enorma bibliotek, där det sägs att han har över 300 000 böcker.

“I’m crazy about books. Books are the tragedy and happiness of my life”

Karl Lagerfeld tog över modehuset Chanel tolv år efter att självaste Gabrielle Chanel hade gått bort och behöll då modehusets signaturmaterial – parfymer och väskor. Samtidigt som han också lyckades modernisera och anpassa Chanel som på den tiden inte alls stod högt i kurs. Han anpassade modehuset efter 1980-talets axelvaddar och en hel värld färgad av Madonna.

 

 

“People tend to forget that there was time when Chanel was through. No one would get near it”

 

 

Lagerfeld arbetar även som chefsdesigner för Fendi samtidigt som han driver sitt egna klädmärke, Karl Lagerfeld. Karls Lagerfelds egna produkter är i en något snällare prisklass än Chanel och Fendi .

 

“I do my job like I breathe. So if I don´t breathe I’m in trouble”

Många ställer sig säkerligen frågan vem som kommer axla rollen som Chanels chefsdesigner efter Karl Lagerfeld. Men framförallt vem som kommer fylla hans skräddade mörka kostymer med samma fingertoppskänsla som Karl gjort genom åren.

“My contracts are for life. I’m condemned to death , condemned for life”

Karl har inte varit sparsam när det kommer till kärleksförklaringar till katten Choupette. Världens mest kända och bortskämda katt. Choupette har ett eget instagramkonto, egna produkter som säljs i bland annat Japan och som Karl nämner nedan; ett hembiträde!

 

“Choupette is ‘like a chic lady’ with a personal maid”

Karl Lagerfeld 84, om kärlek.

“I never fall in love. I’m in love with my jobs”

 

Hur i hela världen lyckas han med dessa fantastiska kreationer gång på gång? Det vi kort och gott kan konstatera är att böcker, en känsla för det världsliga och för det omedvetna är stora inspirationskällor för herr Lagerfeld. Förhoppningsvis kommer vi få fler spännande citat från honom under många år framöver.

“My best ideas come to me when I’m asleep. That’s the drama and the happiness of my life. I don’t know where they come from. That’s what I live off; the unconscious made real.”

 

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar