Ann-Sofie Back vill förbjuda päls under Stockholms modevecka

I morse skickade BACK-designern Ann-Sofie Back ett brev å PETAs vägnar där hon ber arrangören, Association of Swedish Fashion Brands, att bannlysa päls från catwalken under SFW. Amsterdam Fashion Week, Virgin Australia Melbourne Fashion Festival och Telstra Perth Fashion Festival är modearrangemang som redan är pälsfria och nu hoppas hon alltså att Stockholm blir näst på tur.

Back påpekar i sitt brev att även i länder som Sverige, där "Origin Assured"-märkningen används, har det framkommit att djur på pälsfarmar utsätts för svält och försummelse, och lämnas med öppna, obehandlade sår.

– Oavsett om det är en räv som elektrifieras analt i Finland eller en mårdhund som flås levande i Kina, finns det inget etiskt eller humant sätt att ta ett djurs päls", skriver hon. Den svenska modebranschen är känd för att vara framåtsträvande och modern, en bild som inte är kompatibel med att låta djur torteras och dödas för fåfänga och status, menar Ann-Sofie Back. 

Tidigare avslöjanden från PETA (vars motto delvis lyder att "djur är inte våra att bära") visar, hålls djur på pälsfarmar instängda i trånga, smutsiga burar innan de utsätts för slag, blir strypta, dränkta eller elshockade och flås ofta levande, allt för att tillverka pälskappor, kragar och manschetter. Det är anledningen till att flera svenska märken, bland andra BACK och HOPE, vägrar använda päls.

Ann-Sofie Back till höger i bild. Foto: IBL