Så startar du en podd med din bästis

Så startar du en podd med din bästis

Är du sugen på att starta en podcast men är osäker på hur man gör? Det behöver egentligen inte vara särskilt svårt, och är ni ett par vänner med bra flow och roliga idéer är det ännu lättare!

I Sverige är vi besatta av podcasts. Det dagliga lyssnandet av podcasts ökar och bland 15-45-åringar är intresset som störst. Intresset för poddar är helt enkelt mycket stort – och på Modette kan du läsa en enkel steg-för-steg guide om hur man startar en podd

Varför heter det “podcast”?

Ordet podcast kommer egentligen från en kombination av orden “pod”, som betyder frökapsel, och “broadcasting” som betyder sändning. Apples ikoniska device “iPod” är förmodligen det som ligger bakom användningen av just “pod” i sammanhanget. Faktum är att många irriterar sig på att Apple har fått äran för ordet “podcast” och att det fortfarande sammankopplas med deras varumärke, även om Apple i sig inte var med och aktivt grundade podcasten som fenomen. 

Definitionen av podcast är egentligen att du skapar en ljudfil som du delar på internet. Därför är det inte samma sak som radio, som sänds via det digitala nätet på ett annat sätt.

Vem som helst kan skapa podcasts. Det gäller faktiskt bara att ha ett bra koncept. Kanske är ni två drivna personer, som alltid har intressanta diskussioner mellan varandra? Eller kanske har du och dina kompisar redan roliga temakvällar där ni diskuterar böcker? Hur ni än kommer fram till er idé om vad er podd ska handla om, så tycker vi att det bara är att testa! Det kan ta ett tag innan ni når en större lyssnarskara – men vadå, det kan väl vara kul hur som helst?

Första svenska podcasten?

Ja, vad hette egentligen den första svenska podcasten? Många menar att det var P3 som släppte den första svenska podden genom att börja lägga ut P3 Dokumentär för att lyssna separat på internet 2005. Först ut sägs vara Tjernobylkatastrofen, det skriver Nöjesguiden.

Varmt lycka till med att starta en podd!

Läs mer:
47 podcasts som du inte får missa

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar